O reţetă gustoasă pe zi: Baclava cu miere
Ingrediente:
Pentru foi: 600 g făină, 200 ml lapte, 2 ouă, 100 g smântână, 20 ml ulei, 15 g drojdie proaspătă, sare, 1 linguriţă zahăr, 30 g unt + 200 g unt; Pentru umplutură: 500 g nuci, 450 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriţă scorţişoară, ½ linguriţă cardamom; Pentru sirop: 500 g miere, 100 ml apă, 2 ouă.
Pentru umplutură, pui nucile într-o tavă de copt la cuptorul preîncălzit la 120 ºC, 10 minute. După ce s-au răcorit, le mărunțești în blender, apoi le amesteci cu cele două tipuri de zahăr, scorțișoara și cardamomul. Lași amestecul deoparte. Pentru sirop, torni mierea și apa într-o cratiță și le pui pe foc. Lași amestecul să fiarbă, la foc mediu, 10 minute, apoi îl dai deoparte.
Pentru foile de baclava, pui într-un bol 1 linguriță de zahăr și 1 linguriță de lapte cald și amesteci până se dizolvă zahărul. Adaugi drojdia și lași deoparte, la loc cald, 20 de minute. Bați ouăle cu sarea și smântâna. Torni laptele, 30 g de unt topit, uleiul și amesteci bine. În această compoziție încorporezi un pahar cu făină cernută. Adaugi amestecul de drojdie. Torni restul de făină cernută și frămânți. Lași aluatul la loc cald 2 ore, acoperit cu un prosop, până își triplează volumul.
Împarți aluatul în 12 bucăți. Topești 200 g de unt. Întinzi 4 bucăți de aluat cu grosimea de 1 mm. Pui fiecare foaie în tavă și o ungi cu unt. Adaugi 1/3 din compoziția cu nuci. Acoperi cu 2 bucăți de aluat întinse și unse cu unt. Torni restul de compoziție de nuci. Deasupra, așezi ultimele 6 foi de aluat întinse și unse între ele cu unt. Lași tava la loc cald 20 de minute. Ungi prima foaie de deasupra cu ouăle bătute. Porționezi baclavaua și o dai la cuptorul preîncălzit la 180 ºC. Restul de unt topit (cam 100 g) îl pui din nou pe foc până începe să fiarbă. După 15 minute, scoți tava din cuptor și torni peste baclava untul fierbinte. Bagi din nou la cuptor 30 de minute. O scoți, torni siropul de miere peste baclava și o mai dai la cuptor încă 5 minute. Lași la răcit.