O reţetă gustoasă pe zi: Plăcintă cu nuci şi dulceaţă
Ingrediente
Pentru aluat
320 g făină
1 ou
50 g unt
3 linguri ulei
3 linguri smântână
50 g zahăr
½ linguriţă bicarbonat
1 praf sare
Pentru umplutură
500 g gem de caise
200 g nuci
2 albușuri
7 linguri zahăr pudră
Preparare
1. Pentru aluat, cerni făina şi o amesteci cu zahărul şi sarea. Adaugi oul, torni uleiul şi omogenizezi. Amesteci bicarbonatul cu smântâna, apoi le torni în făină. Topeşti untul pe baie de aburi, laşi să se răcească, apoi îl torni în compoziţia cu făină. Aluatul obţinut îl înfăşori în folie alimentară şi-l dai la frigider 30 de minute.
2. Între timp, prepari umplutura. Mărunţeşti nucile cu sucitorul, apoi le amesteci cu albușurile bătute spumă și cu 5 linguri de zahăr.
3. Împarţi aluatul în patru şi întinzi cu sucitorul fiecare bucată în parte. Le așezi într-o tavă tapetată. Fiecare foaie o ungi cu gem, apoi rulezi ambele capete spre interior, lași un spațiu în care pui amestecul de nuci, iar deasupra o acoperi cu o bucată de aluat. Dai tava la cuptor 30-40 de minute, până se rumenesc. Când se răcesc, le presari cu zahăr pudră.