O reţetă gustoasă pe zi: Răsucită cu pere și coacăze
Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină
100 g zahăr
250 ml lapte
2 ouă
40 g drojdie
70 g unt
Pentru umplutură
200 g gem caise
3 pere
½ lămâie
100 g miez nucă
150 g stafide
80 g coacăze
Preparare
1. Din drojdie, puţin lapte cald şi o parte din zahăr se prepară maiaua. Amestecă uşor făina, zahărul, ouăle, laptele cald şi maiaua, adaugă untul încălzit şi frământă un aluat moale. Lasă-l la crescut într-un loc cald aproximativ 40 de minute.
2. Frământă din nou aluatul şi întinde-l într-o foaie de 30x40 cm, cu grosimea de 2 cm. Taie aluatul în trei fâşii.
3. Pune deoparte două linguri de gem, iar restul încălzeşte-l şi adaugă în el stafidele şi nucile tăiate. Cu acest amestec se ung cele trei fâşii de aluat.
4. Curăţă perele de coajă şi de sâmburi şi taie-le bucăţele, pe care le pui pe foi de aluat, Stropeşte-le cu zeamă de lămâie şi rulează-le.
5. Taie fâşiile pe jumătate pe lăţime şi pune‑le în forma unsă încolăcindu-le. Presară deasupra câteva coacăze, unge cu gemul rămas şi lasă prăjitura să crească într-un loc cald 15 minute. Coace în cuptorul preîncălzit la foc potrivit 20 de minute, apoi la foc mic încă 30 de minute. Scoate prăjitura din formă după ce s-a răcit.