Reţete de la cititori: Cozonac Rosenkranz – Elena Stănescu
Mod de preparare:
Se caramelizează cele 10 - 12 linguri de zahăr, cu care se tapetează fundul şi pereţii unei cratiţe.Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele. Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil. Se framanta putin, cca 10 -15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat. Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar. Se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt. Se ruleaza si apoi se taie in 6- 7 bucati care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel. Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri, pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora. Eu am folosit o cratita ceva mai mica decat ar fi trebuit, altfel, rulourile ar fi crescut ceva mai mult.Va recomand o cratita de 24 de cm diametru. Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor, deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel. Se coace timp de 35 -40 de minute la 180 de grade Celsius.
Regula de bază: Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou altfel daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari, facand imposibila scoaterea lui din cratita.