Încearcă şase reţete de post

30 noiembrie 2013 15:15   Rețete
Ultima actualizare:

Ţii tot Postul Crăciunului? Organismul tău îţi va fi recunoscător pentru că va avea ocazia să se detoxifieze. Este perioada în care renunţi la carne, lapte, ouă şi te axezi pe fructe, legume, cereale.

Nu rezolvi nimic dacă îţi cumperi prânzul de la supermarket. Semipreparatele pot conţine multe E-uri. Ideal este să-ţi prepari mâncarea în casă. Şi, dacă te-ai săturat de reţetele tale obişnuite şi nu mai ştii ce să găteşti, bucătarul Jakob Hausmann îţi dă câteva idei.

Legume la cuptor cu sos tomat şi orez

Ingrediente: o ceapă, 3 dovlecei mici, un ardei gras roşu şi unul galben, 300 g ciuperci champignons, 3 căţei de usturoi, 5 linguri ulei de măsline, 2 linguriţe rozmarin, 500 g roşii pasate, o legătură pătrunjel, una de mentă, 400 g orez, sare, piper.

Mod de preparare: ceapa se taie în patru, dovleceii în cuburi, ardeii în fâşii, ciupercile în 4. Toate se pun într-o tavă unsă cu ulei de măsline, se presară usturoi tocat mărunt şi rozmarin. Tava se dă 30 de minute la cuptorul preîncălzit, mestecând o dată, la jumătatea timpului. Roşiile pasate se amestecă împreună cu verdeaţa, se dau în clocot, se condimentează şi se servesc alături de legume şi de orez.

Gazpacho

Ingrediente: 900 g roşii, 300 g castraveţi, un ardei verde şi unul roşu, 50 g fenicul bulb, 80 g ţelină-tulpină, două cepe, un usturoi, 3 linguri ulei de măsline, 2 linguri oţet de vin roşu, o jumătate de litru bulion de pasăre, pâine toast, sare, piper.

Mod de preparare: Gazpacho e o supă rece de legume din Andaluzia. Roşiile se curăţă de pieliţe şi de sâmburi. Legumele se curăţă şi se taie mărut (se păstrează câteva bucăţi pentru decor). Se pun în mixer, se adaugă uleiul de măsline, oţetul şi bulionul de pasăre. Se mixează până se obţine o supă-cremă. Se toarnă într-un castron şi se condimentează cu sare şi piper. Se pune la frigider şi se lasă cel puţin 3 ore. Toastul se taie cubuleţe şi se prăjesc în uleiul de măsline, apoi se presară peste supă.

Ragout de soia cu avocado

Ingrediente: o jumătate de avocado, 200 g soia înmuiată, 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri sos de soia, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 dl zeamă de la soia înmuiată, sare, piper.

Mod de preparare: Cuburile de soia se înmoaie în apă conform indicaţiilor de pe ambalaj, se scurg, iar zeama obţinută se păstrează. Soia se prăjeşte în ulei de măsline, se adaugă jumătatea de avocado tăiată cubuleţe, sosul de soia, zeama de lămâie şi zeama lăsată în soia înmuiată.

Se acoperă şi se lasă la fiert 2-3 minute. Se condimentează după gust cu sare şi piper.

Bureţi cu praz

Ingrediente: 3 bucăţi praz, 500 g bureţi gălbiori (urechiuşe), 2 ardei roşii, 8 linguri ulei, 125 ml bulion de legume, 2 linguri oţet balsamic, zahăr, sare, piper.

Mod de preparare: Se curăţă ciupercile, se taie în bucăţele, ardeiul se taie şi el subţire. Prazul se taie în rondele (circa 1 cm), se opăresc în apă sărată timp de două minute. Se încinge uleiul, se adaugă ciupercile, se stinge cu bulion de legume, se lasă să fiarbă până ce sosul devine consistent. Se aşezonează cu oţet balsamic, sare şi piper. Se adaugă ardeiul iute şi prazul şi se mai lasă la fiert încă un minut.

«Friptură» din tofu

Ingrediente: 8 felii de tofu, 4 linguri sos de soia, 4 linguri ulei, o legătură pătrunjel, o ceapă, două linguri piper boabe, 100 ml vin alb sec, 200 ml bulion de legume, maghiran, cimbru.

Mod de preparare: feliile de tofu se stropesc cu sos de soia şi se lasă să stea puţin, apoi se prăjesc în ulei şi se menţin la cald. În acelaşi ulei se prăjeşte ceapa şi pătrunjelul, se adaugă boabele de piper zdrobite, se stinge imediat cu vinul alb şi se adaugă bulionul de legume. Se adaugă frunzele de verdeaţă şi se condimentează. Cu acest sos se acoperă bucăţile de tofu. Se serveşte cu garnitură de orez.

Ştrudel cu ciuperci de toamnă

Ingrediente: 500 g ciuperci de toamnă (gălbiori, hribi etc.), două cepe, o legătură arpagic verde, sare, piper, 100 g făină, ulei.

Mod de preparare: ceapa tocată mărunt se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile şi se lasă până li se reduce zeama, se condimentează cu arpagicul tocat mărunt, cu sare şi piper. Pentru aluat, se amestecă făina cu puţin ulei, 3 linguri de apă caldă şi sare, se frământă, apoi se întinde cu sucitorul, se pune deasupra umplutura de ciuperci, se rulează cu ajutorul şervetului. Se pune pe o tavă unsă cu ulei şi se dă la cuptor pentru 35 de minute.

Poţi să slăbeşti câteva kilograme

Cei care ţin post vor avea ocazia să-şi cureţe organismul de toxine, vor avea mai multă energie şi poate chiar vor slăbi câteva kilograme. Asta cu o condiţie! Dacă mănânci numai vegetale, nu înseamnă că poţi mânca în cantităţi mai mari.

Postul presupune şi o reducere cantitativă a porţiei. Proteinele animale trebuie compensate cu cele vegetale, pe care le găseşti în fasole, mazăre, linte, năut, soia, pâine integrală. Nu trebuie să ţină post femeile însărcinate sau cele care alăptează, copiii şi persoanele bolnave (cancer, afecţiuni cardio-vasculare, boli consumptive).

Mai multe