Reţete de la cititori: tort festiv - Ina Yna
Ingrediente blat: 10 ouă, 10 linguri zahăr, 8 linguri făină, 2 linguri cacao, un praf de sare, 1 plic zahăr vanilat.
Albuşurile se bat bine cu sarea apoi se pune zahărul, iar se mixează până se topeşte zahărul, se pun gălbenuşurile, vanilia şi făina amestecată cu cacao, se amestecă cu o lingură uşor până se încorporează toată făina, se toarnă într-o cratiţă tapetată cu hârtie de copt şi se pune la cuptor pentru 30 minute. Se face testul cu scobitoarea dacă este făcut sau nu, se lasă la răcit şi se taie în trei foi
Crema albă: două ciocolate albe, 200 g frişcă lichidă, estenţă vanilie.Această cremă se face la baine-marie în felul următor: se pune apa într-o crăticioară cam jumătate, peste altă tigăiţă şi în ea se rupe ciocolata în bucăţi şi frişcă, se amestecă în ea când începe să se topească, nu trebuie să fiarbă. Când s-a topit se ia de pe aburi, se lasă la răcit câteva ore, se mixează şi se aromatizează cu estenţă de vanilie.Crema neagră: 2 ciocolate amărui sau cu lapte, 200 g frişcă, esenţă rom.Se procedează exact ca la cealaltă cremă.Sirop: 300 g apă, 200 g zahăr, coajă lămâie, portocală.Decor: stiksuri cu cremă.
Asamblare: se ia prima foaie, se pune pe un platou încăpător, se însiropează blatul potrivit, mai mult marginile, apoi se pune una din crema dorită, ori albă, ori neagră, se pune a doua foaie de blat, iar se însiropează, crema rămasă şi ultimul blat însiropat, se dă la rece cam o oră, apoi se face o glazură din 2 ciocolate amărui şi 200 ml frişcă lichidă, se procedează la fel ca la creme, dar glazura trebuie pusă când este caldă nu lăsată la rece, se decorează cu stiksuri sau alt decor.