Reţeta câştigătoare de la cititori: Minieclere lebădă – Tatiana Ghinţuială
Câştigătoarea noastră este Tatiana Ghinţuială. Ea va primi un vas iena cu capac.
Ingrediente:
Pentru eclere: 250 ml apă, un vârf de linguriţă sare, 100 ml ulei, 1 esenţă de vanilie, 1 lingură de zahăr, 150 g făină, 4 ouă mari.
Pentru cremă: 500 ml lapte, 70 g amidon, 100 g zahăr pudră, 3 gălbenuşuri, 1 esenţă de vanilie, 1 pachet de margarină.Mod de preparare:
Punem într-o cratiţă apa cu uleiul, sarea, vanilia, zahărul şi lăsăm totul să dea în clocot. Se ia apoi cratiţa de pe foc şi se adaugă făina cernută în prealabil. Amestecăm bine până devine o compoziţie omogena, legată bine, apoi se pune iar pe foc ca să se desprindă şi făina de pe fundul cratiţei doar câteva secunde. Compoziţia se pune în frigider câteva minute până se răceşte puţin apoi se adaugă ouăle pe rând unul câte unul. Din compoziţia rezultată punem o parte din ea într-un pos sau pungă dacă nu avem, la care îi facem o gaură mică şi turnăm în forme de „2” sau de „S” lung pentru gâturile lebedelor şi forme alungite (ovale) pentru corpul lebedelor. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 10 minute apoi la 180 grade până se înroşesc timp de circa 35 minute. După ce s-au răcit, tăiem capacele, le umplem cu cremă, punem gâtul de lebădă apoi căpăcelul tăiat în două care formează aripile şi pudrăm cu zahăr.Mod de preparare crema: Într-o cratiţă se pune laptele (400 ml) la fiert, la foc mic. Separat într-un vas se amestecă bine ouăle cu zahăr, amidon şi restul de lapte rece. Când laptele a început să fiarbă se adaugă compoziţia formată mai sus peste el, dăm focul la mic şi amestecăm continuu până se îngroaşă (max 25 secunde). Se ia cratiţa de pe foc, se adaugă esenţa de vanilie şi margarina şi amestecăm bine totul. Crema de vanilie călduţă se pune într-un vas, se acoperă cu folie alimentară să nu capete crustă. Se păstrează la rece până în momentul folosirii.