Reţete de la cititori: Foi cu mac – Livia Ursulescu

14 ianuarie 2014 8:58   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente pentru foi: 1 ou, 150g zahăr, 160 g unt sau untură, 200 ml lapte, 500 g făină, 1 praf de copt, coajă de lămâie, 100 g mac.Pentru cremă: 3 gălbenuşuri, 1 lingură amidon, 250 ml lapte, 200 g zahăr, 2-3 linguri zeamă de lămâie, 300 ml frişcă lichidă, 10g gelatină hidratată în 2-3 linguri apă.

Pentru glazură: 1 albuş, 150 g zahăr pudră, 1 lingură zeamă de lămâie.

Preparare

Pentru foi, am amestecat oul cu zahăr, am adăugat untul moale, laptele, apoi făina amestecată cu praf de copt şi coajă rasă de lămâie. Am împărţit aluatul în două, într-o parte am pus macul şi am frământat din nou. Am împărţit fiecare bucată în 2, au rezultat 2 foi cu mac şi 2 foi simple. Le-am copt pe dosul tăvii aproximativ 10 minute, până s-au rumenit.

Pentru cremă am amestecat gălbenuşurile cu zahăr, am adăugat amidonul şi laptele. Am fiert compoziţia până s-a îngroşat puţin. Am lăsat-o la răcit, apoi am adăugat zeama de lămâie după gust, gelatina topită şi frişca bătută. Am pus crema între foi şi am lăsat prăjitura la rece.Pentru glazură, am bătut albuşul spumă, am adăugat zahărul câte puţin şi zeama de lămâie. După ce am porţionat prăjitura, am turnat deasupra glazura de albuş.

Mai multe