Reţete de la cititori: Marquise cu ciocolată şi vişine - Alina Bantoi

21 februarie 2014 10:37   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:Pentru o formă de tort cu diametrul de 24 cm: 75 g unt la temperatura camerei, 100 ciocolată tocată, 2 ouă mari, 125 g zahăr, 75 g făină, 1/2 linguriţă praf de copt, 15 g cacao (2 linguriţe), 3 linguri vişinată sau coniac, vişine din vişinată – 250 g (eu nu am avut şi am folosit din compot), plus câteva vişine pentru ornat, opţional 2 linguri sos de caramel.

Pentru spuma de ciocolată:  300 g ciocolată semidulce, 4 ouă separate, 150 ml frişcă.

Preparare

Blatul: Preîncălzim cuptorul la 180 grade. Topim untul tăiat cubuleţe şi ciocolata tocată, fie la bain marie, fie la flacără foarte foarte mică şi amestecând tot timpul. Lăsăm să se răcorească la temperatura camerei. Ouăle le batem împreună cu zahărul până se deschid la culoare. Încorporăm ciocolata în amestecul de ouă, apoi cernem făina, cacao şi praful de copt. Turnăm compoziţia în forma de tort tapetată cu hârtie de copt şi dăm la cuptor pentru 15-20 minute sau până când suprafaţa crapă dar miezul rămâne moale.

Lăsăm să se răcească în formă, îndepărtăm hârtia de copt, tapetăm din nou forma cu folie alimentară. Aşezăm blatul înapoi în formă, presându-l uşor.Îl înţepăm cu un scobitor sau cu un pai de băut, îl însiropăm apoi cu siropul de vişinată sau coniac. În acest moment, eu am uns blatul şi cu 2 linguri sos de caramel, dintr-acela care se pune ca topping peste îngheţată, dar nu este obligatoriu. Vişinele tăiate în jumătate, le aşezăm cu faţa în jos pe blat, apoi deasupra turnăm spuma de ciocolată.

Spuma: Topim ciocolata tocată şi o lăsăm să se răcească. Batem gălbenuşurile bine până devin aproape ca o maioneză, aproximativ 5 minute. Batem frişca, apoi încorporăm gălbenuşurile uşor. Încorporăm amestecând uşor ciocolata topită şi răcită. Albuşurile le batem spumă cu un praf de sare, ca de bezea. Le încorporăm uşor în ciocolată, amestecând cu mişcări de jos în sus.

Întindem spuma de ciocolată peste blat şi vişine, o nivelăm şi acoperim cu folie alimentară, dăm tortul la frigider pentru 4-5 ore sau peste noapte. Îndepărtăm folia, ornăm cu vişine şi ciocolată răzuită.

Mai multe