Pâinea pustnicească fără coacere e „regina postului”. Cum se face
Încă din cele mai vechi vremuri, atunci când oamenii mâncau simplu, dar sănătos, pâinea pustnicească făcea parte din dieta zilnică. Se spune că acest tip de pâine stă la baza tuturor rețetelor de pâine din zilele noaste. Acest tip de pâine nu necesită coacere, iar pentru sănătate este un adevărat elixir. Poate de aceea, ea a devenit o adevărată „regină a postului” în perioada de abținere de la mâncare dinaintea celor mai importante sărbători religioase.
Cu toate acestea, în ziua de astăzi, pâinea pustnicească nu mai este gustată decât de preoți și pustnici, de unde îi vine și numele, scrie identitatea.ro. În mănăstiri, zilele de post și nu numai, pe mesele călugărilor se găsește acest deliciu culinar. Chiar dacă la prima vedere pare straniu, cu cât tehnologia avansează cu atât mâncarea de zi cu zi devine mai toxică. Această afirmație este confirmată, în mare măsură, de beneficiile unui produs de mult uitat: pâinea pustnicească contribuie la curățarea colonului, un alt beneficiu este că odată consumată această pâine echilibrează nivelul glicemic, conține numeroase vitamine, ferește organismul de numeroase boli. Nu este nevoie de preparare termică. Pentru a face acest tip de pâine ai nevoie de făină integrală și apă. Coca obținută din amestecul celor două ingrediente trebuie să fie tare. Apoi, aluatul se pune într-un loc uscat și cald, la dospit cca 7-8 ore, iar temperatura la care se lasă la uscat să nu depășească 30 grade Celsius. Este important să știi că nu e bine s-o consumi înainte de 10-12 ore după ce s-a uscat. O poți mânca atunci sau o poți lăsa să se întărească mai mult, obținând pesmet.