Plăcintă cu pere
Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g făină
2 linguri zahăr
170 g unt
1 praf de sare
apă rece
Pentru umplutură:
8 pere
1 lămâie
3 linguri zahăr
1 ou, pentru uns
Mod de preparare:
Amesteci untul rece tăiat cubulețe cu făina, sarea și zahărul. Omogenizezi ingredientele până când capătă o consistență sfărâmicioasă, apoi torni treptat apă rece, frământând până obții un aluat omogen. Îl împarți în două, înfășori bucățile în folie alimentară și le dai la rece 30 de minute. Descojești perele, le îndepărtezi cutia cu semințe și cotorul și le tai cubulețe. Le amesteci cu zahărul și cu zeama de lămâie. Întinzi două foi din aluat, prima o întinzi într-o tavă tapetată și pui deasupra perele, așezi peste ele a doua foaie și o ungi cu ou bătut. Dacă vrei, poți păstra o parte din aluat pentru a modela diverse forme pe care să le așezi peste plăcintă. Dai tava la cuptor până când se rumenește plăcinta.