Poftiţi la dulciuri «groaznic» de bune!
Îndrăzneşte şi, de Halloween, joacă-te puţin în bucătărie. Reţetele clasice de plăcintă cu dovleac, biscuiţi sau brioşe, decorate cu imaginaţie, pot căpăta o nouă înfăţişare. Una „de groază”. Chiar dacă unora nu le vei deschide neapărat apetitul, cu siguranţă îi vei face măcar curioşi să guste. Încearcă-le şi tu! Toate sunt foarte simplu de făcut.
Degete de vrăjitoare
E o reţetă atipică de biscuiţi. Pentru aluat, ai nevoie de: 280 g făină, un ou, 100 g unt, 100 g zahăr, un pacheţel de praf de copt, o cană cu apă călduţă, un vârf de cuţit de sare. Pentru decor - câteva migdale.
Mod de preparare: zahărul se topeşte în apă călduţă, pentru a obţine un sirop. Separat, într-un bol, amestecă făina cu untul şi frământ-o bine. Adaugă oul, sarea, praful de copt şi siropul preparat anterior. Aluatul rezultat se frământă până la omogenizare şi se împarte în bucăţi de mărimea unei nuci. Din fiecare astfel de bucată, modelează câte un biscuit de formă şi mărimea degetului tău arătător. Pe fiecare se pune câte o migdală, pe post de “unghie”, şi se dau la cuptor.
Mormânt de dovleac cu «pământ» comestibil de la chef Iulian Mitea
Ingrediente: 200 ml frişcă neîndulcită, 90 g piure de dovleac, 50 g zahăr pudră, 30 g nuci, 20 g zahăr granulat, coaja rasă de la jumătate de portocală. Pentru “pământul” comestibil, ai nevoie de 50 g ciocolată neagră şi 30 g biscuiţi digestivi.
Mod de preparare: Fierbem 8-10 minute bucăţele de dovleac, scurgem şi blenduim. Într-o tigaie caramelizăm nucile împreună cu zahărul granulat, punem conţinutul pe o hârtie de copt până se răceşte, apoi îl spargem cu un sucitor. Batem zahărul pudră şi frişca până ajunge la o consistenţă densă în care, cu ajutorul unei spatule, încorporăm coaja de portocală rasă, crantz-ul de nucă şi piureul de dovleac. Într-un bol separat punem biscuiţii digestivi cu ciocolata ruptă bucăţele şi blenduim un minut pentru a crea “pământul” . Într-o cupă punem spuma, iar deasupra ei adăugăm pământul şi decorăm cu flori.
Ochi de vampir de la Annely Cole
Roşcata din fosta trupă Sweet Kiss, care făcea furori cu piesa „Alin Alin” prin anii `90, e pasionată de gătit, iar de Halloween îţi propune o reţetă pe cât de „înfiorătoare”, pe atât de gustoasă.
Ingrediente: 2 gogoşi tip papanaşi, zahăr pudră, bombonele galbene, gem de căpşune, 2 picături de colorant alimentar roşu, topping de căpşune
Mod de preparare: pudrăm gogoşile cu zahăr, le umplem în mijloc cu gem de căpşune. Lipim câte o bomboană în mijloc în aşa fel încât să creăm un ochi. În mijlocul bomboanelor punem o picătură de topping de oţet balsamic sau de ciocolată. Luăm circa 2 linguri de topping de căpşune la care adăugam 2 picături de colorant roşu şi amestecam bine. Cu o linguriţă, creăm multe “vene” roşii pe marginea gogoşii.
Fantome din popcorn
Ingrediente: unt, bezea albă, porumb de floricele şi biluţe de ciocolată pentru decor.
Mod de preparare: topeşte într-o tigaie untul amestecat cu bezeaua până obţii o pastă albă. Un sfert de compoziţie pune-o de-o parte, iar restul toarn-o peste floricele şi amestecă. Important este ca ele să se înmoaie uşor şi să se lege unele de altele. Formează apoi cu mâna bile cât pumnul, înmoaie-le pe o parte în glazura albă rămasă şi lipeşte biluţele de ciocolată pe post de ochi.
Brioşe haioase
Brioşele sunt un desert pe placul tuturor, extrem de simplu de făcut şi pe care le poţi decora în tot felul de forme haioase sau înfricoşătoare. La bază, ai nevoie de făină, unt, ouă, lapte şi praf de copt, pe care le amesteci astfel încât să rezulte un aluat ce se pune cu lingura în forme de copt.
Poţi adăuga ciocolată, dovleac, mere şi scorţişoară etc. După ce s-au copt, le acoperi cu frişcă, pastă de zahăr, creme colorate, zahăr de decor, ciocolată.
Mumii cu dovleac
Iată o altă reţetă simplu de preparat! Ai nevoie de aluat, dovleac copt şi condimente (scorţişoară, zahăr, plus biluţe albe şi firimituri de ciocolată, pentru decor).
Mod de preparare: se întinde aluatul în forme dreptunghiulare pe care se întinde pasta de dovleac (formată din dovleac copt cu zahăr şi scorţişoară), iar deasupra se lipsesc fâşii de aluat, împletite. Se presară zahăr şi scorţişoară şi se dau la cuptor până se rumenesc. La sfârşit, se lipesc biluţele de zahăr şi firimiturile de ciocolată, pe post de ochi.