Poţi chema bucătarul profesionist acasă, să-ţi gătească

7 mai 2016 20:29   Rețete
Ultima actualizare:

Ai vrea să-ţi schimbi stilul alimentar, să începi să ţii dietă, să mănânci sănătos, dar nu ai timp să-ţi găteşti şi nici nu prea ştii ce? Apelează la un bucătar profesionist. Acesta poate veni la tine acasă să-ţi gătească şi să-ţi arate că şi din legume poţi prepara foarte rapid mâncăruri delicioase.

Marilena Oprişanu, participantă la ultima ediţie MasterChef şi co-fondator al unui centru de sănătate holistică din Bucureşti, a remarcat nevoia oamenilor de consiliere atunci când vor să-şi schimbe obiceiurile alimentare. Majoritatea nu ştiu să gătească sănătos, nu cunosc reţete şi, mai mult decât atât, nu au timp. Ea vine cu toate soluţiile. „Mai întâi stabilim tabloul enzimatic digestiv al persoanei în cauză. Pornind de la acesta, alcătuim o dietă specifică, cu soluţii practice de preparare a alimentelor, chiar în bucătăria clientului. Îi gătesc toate cele trei mese ale zilei, plus gustările. Totul nu durează mai mult de o oră. Prefer să fac asta în prezenţa persoanei consiliate ca să înveţe de la mine cât de simplu şi de rapid este să găteşti sănătos. Conceptul este menit să încurajeze şi implicarea copiilor în bucătărie prin metode creative pentru aceştia, în scopul îndrumării lor pentru o alimentaţie sănătoasă”, explică Marinela Oprişanu. 

Prepară într-o oră tot meniul zilei

Astfel, pentru micul dejun propune chefir cu tărâţe de psyllium, fructe uscate şi seminţe crude, la prânz legume cu ceva proteine, iar seara supe-creme de legume, preparate din quinoa, ratatouille la cuptor şi multe altele. Zahărul şi glutenul sunt scoase din alimentaţie, cofetăria şi patiseria de asemenea. „Practic, eu le arăt oamenilor ce alternative de mâncare au, iar ei capătă mai mult curaj să se apropie de bucătărie, să ţină dieta. Nu poţi convinge pe cineva că mâncărurile cu legume sunt gustoase şi uşor de preparat până nu îi arăţi”, explică bucătarul.

Atenţie şi la cumpărături

Tot bucătarul îţi poate face şi cumpărăturile sau te poate însoţi în magazine. Îţi recomandă cele mai bune standuri, te învaţă să alegi cele mai proaspete şi mai sănătoase ingrediente. Iată care sunt sfaturile Marinelei:

  • Cumpărăturile se fac din: supermarket, piaţă şi magazine naturiste.
  • La supermarket, orientează-te spre raionul gourmet, unde găseşti alimente fără zahăr, gluten şi grăsimi.
  • Evită legumele şi fructele care sunt mari şi arată bine. Alege-le pe cât posibil pe cele de sezon, din România.
  • Citeşte eticheta produselor şi renunţă la cele care au mai mult de doi termeni pe care nu îi înţelegi (monoglutamat, agenţi de îngoşare, E-uri...). Atenţie şi la numărul de calorii!
  • Dacă mănânci lactate, alege-le pe cele integrale şi consumă-le în cantităţi mai mici. 
  • Nu te duce în magazin când ţi-e foame şi fă-ţi de acasă lista de cumpărături.

Salată de rădăcinoase

Ingrediente: 100 g rucola proaspătă, o ţelină, o rădăcină de pătrunjel, un morcov, un fir de praz, 3 nuci de Pecan, 2 ridichi, ½ linguriţă chimion pudră, un vârf de cuţit de nucşoară, ½ linguriţă turmeric, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri sos pesto de busuioc.

Mod de preparare: rădăcinoasele se taie în felii subţiri, se sotează la foc mare timp de 3 minute (într-o lingură de apă, nu în ulei). Se adaugă condimentele, apoi se scot pe un prosop de hârtie şi se separă pentru a evita lipirea. Nucile se coc în tigaie timp de un minut şi se adaugă printre legume. Sosul pesto se foloseşte ca dressing.

Mai multe