Prăjitură cu blat alb şi cremă de căpşuni – Felicia Vanea
6 ouă
8 linguri zahăr
8 linguri făină
2 linguri ulei
2 pliculeţe zahăr vanilat
esenţă de vanilie, după gust
1 lingură apă rece
1 plic praf de copt
Mod de preparare
Separăm ouăle, albuşurile le mixăm spumă tare. Gălbenuşurile le amestecă cu zahărul, zahărul vanilat,uleiul şi apă şi le mixăm până devin cremoase şi îşi dublează volumul. Peste crema de gălbenuşuri adăugăm esenţă de vanilie, făină cu praful de copt şi amestecăm bine, apoi adăugăm albuşurile bătute, amestecând cu o spatulă de jos în sus. Turnăm compoziţia într-o tavă de copt, tapetată cu hârtie de copt şi punem în cuptorul încins în prealabil, în jur de 30-35 minute. Blatul îl scoatem pe un grătar şi îl lăsăm să se răcească, apoi îl tăiem în 2 felii.
Crema de căpşuni:
200 g căpşuni
3-4 linguri zahăr
250 ml frişcă
1 întăritor de frişcă
1 plic de gelatină
câteva căpşuni tăiate cubuleţe
Decor:
frişcă bătută
căpşuni
1 plic Tort Gelee transparent
Mixăm căpşunile şi le punem la fiert împreună cu zahărul. Hidratăm gelatină, într-o cană, cu apă rece, 50 ml, timp de 10 minute. Când piureul de căpşuni a început să se închege, adăugăm gelatină hidratata şi luăm de pe foc. Amestecăm pentru că gelatină să se dizolve bine. Când s-a răcit piureul de căpşuni, adăugăm bucăţelele de căpşuni şi frişcă mixată bine cu întăritorul pt frişcă.
Întindem crema peste prima felie de blat, puţin însiropată cu suc din compot, apoi a două felie, la fel, puţin însiropată, câteva linguri de compot picurate din loc în loc. Ornăm cu floricele din frişcă pe toată suprafaţă prăjiturii şi decorăm cu căpşuni feliate lăcuite cu gel transparent, preparat conform instrucţiunilor de pe plic.