Prăjitură cu blat de bezea - Dumitrache Victor Ionuţ

23 iunie 2011 14:17   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente pentru crema de unt: 1/2 litru de lapte, 4 galbenuşuri, 5 linguri de amidon alimentar, 2 plicuri de zahăr vanilat, 10 linguri rase de zahăr, 1 pachet de unt cu 80% grăsime

Ingrediente pentru jeleu: 1 pungă fructe de pădure congelate, 250 ml apă, 150 de grame de zahă, 3 linguri de amidon, 1 lingură rasă de gelatină granule

Ingrediente pentru glazură: 200 grame de ciocolată neagră, 200 ml smântână pentru friscă

Ingrediente pentru decor : bombonele decorative la alegere

Mod de preparare:

1. Batem albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm şi zahărul şi continuăm mixarea până se topeşte zahărul şi obţinem consistenţa dorită de bezea tare. Ulterior acestui prim pas adăugăm nuca macinată şi amidonul, omogenizăm bine compoziţia ( prin mişcări circulare, uşoare, ca să nu ni se lase spuma) şi o punem la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

2. Lăsăm foaia la cuptor, la foc mediu cca 40-50 min, cu uşa cuptorului întredeschisă ( am folosit un prosop umed pentru această operaţiune) până când aceasta se usucă ,devine uşor arămie ; când e gata se va scoate la răcit pe un grătar, iar abia cănd e rece se va desprinde de pe foaie hârtia de copt! În mod identic procedam şi pentru cea de-a doua foaie de bezea!

3. Cât timp avem la copt blatul, vom putea face crema de unt, astfel: punem la foc mic 400 ml lapte şi 10 linguri de zahăr, iar separat amestecăm 100 ml lapte cu 4 galbenuşuri ( rămase de la primul blat) şi 3 linguri de amidon! Când laptele începe să fiarbă , vom adăuga şi mixul de gălbenuş+lapte+ amidon şi ametecăm în continuare , câteva clocote- până când se va lega budinca obţinută. După ce dăm de pe foc crema aceasta adăugăm şi aromele - vanilia , şi vom lăsa la răcit totul ( având însă grijă să o acoperim cu o folie alimentară, astfel încât să nu faca pojghiţă)!

4.Când budinca este bine răcită, vom adauga şi untul tăiat cubuleţe, omogenizându-l până când obţinem o cremă spumoasă - onctuoasă

5. Pentru jeleu vom pune la fiert fructele congelate cu cca 150 ml apă şi zahăr , iar restul de apă se omogenizează cu amidonul; totodată lăsăm la hidratat şi un plic de gelatină în 100 ml apă rece! Când amestecul de fructe şi zahăr începe să clocotească vom adăuga şi mixul de amidon, ca să ni se lege crema, iar ulterior , când amestecul acesta se mai răceste adăugăm şi gelatina direct şi omogenizăm bine de tot.

În momentul în care avem şi ambele foi de bezea răcite vom trece la asamblarea prăjiturii; eu am folosit ca suport tot tava în care am facut foile ( tava de argaz), însă am întors-o cu fundu-n sus ( he he ) şi am acoperit-o cu folie de aluminiu.

Cum asamblăm : foaie + jumătate cremă untoasă+jeleu fructe+ cealaltă jumătate de cremă + foaie.

6. Pentru finisare vom pregăti însă şi o glazură de ciocolată ( albă sau neagră- după plac), astfel : topim în cuptorul cu microunde ciocolata ruptă bucăţele cu frişca lichidă şi apoi omogenizăm bine de tot! Cu acest amestec acoperim prăjitura! La final, decorăm dupa plac şi lăsăm prăjitura într-un loc răcoros, până a doua zi!

Poftă bună!

Mai citeşte:

Prăjitură

cu caise

Prăjitură

cu iaurt şi vişine

Prăjitură

cu mere şi glazură

Prăjitură

cu iaurt şi piersici

Trimite şi tu o reţetă delicioasă!

Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.

Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.

Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!

Mai multe