Prăjitură cu caramel - Erika Lipop

13 ianuarie 2017 11:57   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

Pentru blat: 7 albuşuri, 7 linguri zahăr, 200 g nucă măcinată, 4 linguri făină, 1 plic praf de copt.

Pentru glazura 1: 200 g ciocolată albă, 3 linguri ulei.

Pentru cremă: 12 linguri zahăr, 200 g unt, 7 gălbenuşuri, 200 g alune prăjite nesărate (sau nuci).

Pentru glazura 2: 200 g ciocolată cu lapte, 3-4 linguri ulei.

Preparare blat:

Preîncălzim cuptorul la 180 grade şi tapetăm o tavă cu margarină. 

Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi batem albuşurile spumă. Adăugăm zahărul şi amestecăm până se topeşte. Adăugăm nuca măcinată cu făina şi praful de copt. Amestecăm cu o lingură uşor, fără a apăsa compoziţia, întindem bezeaua pe tava tapetată şi o lăsăm la cuptor 20-25 minute. După ce o scoatem, o lăsăm să se răcească complet. (altfel se va topi glazura)

Glazura 1:

Punem ciocolata albă într-un vas la bain-marie cu cele 3 linguri de ulei, amestecăm bine până s-a topit, şi o întindem uniform peste blatul răcit. O punem din nou la rece, ca să se întărească ciocolata şi să nu se amestece cu crema.

Crema: Într-o crăticioară, caramelizăm 10 linguri de zahăr la foc mic. Când zahărul este topit complet, adăugăm untul şi amestecăm până la omogenizare (aveţi grijă să nu se ardă zahărul, pentru că va schimba complet gustul prăjiturii). Amestecăm gălbenuşurile  cu cele 2 linguri de zahăr rămase, şi le adăugăm la crema de caramel, împreună cu alunele prăjite. Amestecăm încet, dar fără oprire şi lăsăm să fiarbă, până când crema începe să se îngroaşe. Când crema s-a răcit complet, o punem peste blat. Băgăm din nou prăjitura la rece, în timp ce facem glazura 2.

Glazura 2:

Idem glazura 1, doar că punem puţin mai mult ulei. (dacă adăugaţi decât puţin ulei, se va crăpa)

În final, o lăsăm câteva ore la rece.

Mai multe