Prăjitură de post cu bulion şi gem. A fost inventată în comunism

1 aprilie 2020 11:05   Rețete
Ultima actualizare:

În comunism a fost penurie de alimente, iar cele de bază de dădeau cu raţia. Gospodinele inventau tot felul de reţete. Un exemplu este prăjitura de post cu bulion şi gem, reţeta ştiută ca prăjitura „Casnica“ de bunicile şi de mamele care făceau minuni din nimic pe vremea comunismului.

Prăjitură de post cu bulion şi gem a fost inventată în comunism. Pentru a obţine un delicios desert nu este nevoie de ingrediente sofisticate. Între timp, reţeta a fost îmbunătăţită.

Magazinele alimentare erau mai mult goale până în 1989,iar gospodinele cumpărau orice găseau. Aşa a apărut prăjitura „Casnica“ făcută în casă de bunicile şi de mamele care făceau minuni în bucătărie cu ingrediente puţine şi ieftine, scrie adevarul.ro.

Ingrediente pentru foi

  • 15 linguri de ulei
  • 15 linguri suc de roşii/bullion
  • 5 linguri de zahăr
  • 500 grame de făină
  • 1/2 linguriţă de bicarbonate
  • esenţă de rom
  • sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 1 litru de apă
  • 4 linguri de zahăr
  • 200 grame de griş
  • 200 grame de margarină
  • 75 grame nucă de cocos
  • zeama şi coaja de la o lămâie
  • 400 grame gem de prune cu miez de nucă
  • Sare

Mod de preparare

Foile: Se amestecă zahărul, uleiul, esenţa şi bulionul până se obţine o cremă spumoasă peste care se adaugă treptat faina amestecată în prealabil cu bicarbonatul şi sarea. Coca elastică rezultată se porţionează în patru bucăţi egale. Fiecare bucată se întinde şi se coace pe dosul tăvii (pudrat cu făină), în cuptorul încins la temperatură medie. Pentru fiecare foaie, timpul de coacere este de şapte minute. Crema: Se amestecă apa şi zahărul şi se pun la fiert împreună cu sarea şi coaja de lămâie. Când atinge punctul de fierbere puteţi să adăugaţi grişul în ploaie, amestecând continuu. După fierbere, cât timp crema este călduţă, se adaugă margarina şi zeama de lămâie şi se amestecă. Cand se răceşte complet, se adaugă nuca de cocos şi se omogenizează.

Asamblarea: Se pune prima foaie în tavă, peste care se adaugă ½ din cremă. Urmează foaia a doua, peste care se pune gemul. Se continuă cu o altă foaie, restul de cremă şi foaia finală. Se lasă la răcit câteva ore şi apoi se porţionează.

Citeşte şi:

Delicioasa prăjitură de post a călugărilor de la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Iată rețeta

Cum se prepară clătitele fără lapte şi ou. Se topesc în gură

Mai multe