Pui în sos cu garnitură de orez – Brînduşa Aluculesei
Ingredinte pentru friptura de pui:
-1 pui de circa 2 kg.,
-1 morcov,
-1 rădăcină de păstârnac,
-1 rădăcină de pătrunjel,
-1 felie de ţelină,
-1 gogoşar,
-3 cepe,
-sare după gust,
-3 linguri pastă de tomate.
Ingrediente pentru orez:
-100 gr orez,
-1 borcănel de ciuperci,
-1 ceapă,
-1/2 morocv,
-1/2 păstârnac,
-1/2 rădăcina de pătrunjel,
-1 feliuţă de ţelină,
-2 linguri ulei,
-sare după gust.
Mod de preparare pentru friptură:
Se spală puiul, se porţionează şi se aşază într-o tavă. Peste pui se adaugă toate legumele tocate mărunt, ceapa tăiată solzişori de peşte şi sare după gustul fiecăruia. Se pune pastă de tomate într-un castron, se adaugă o cană de apă (300ml), se omogenizează şi se toarnă în tavă peste toată compoziţia. Se pune capac la tavă şi se da tavă la cuptor la foc iute.
Mod de preparare pentru garnitură de orez:
Orezul se alege, se clăteşte şi se pune la fiert cu apă şi sare, la foc potrivit. Se toacă ceapa şi rădăcinoasele şi se pun la undit în tigaie. Când legumele se pătrund bine, se adaugă ciupercuţele, o căniţă mică de apă, sare după gust şi se lasă la fiert, până ce sunt fierte toate legumele. Se adaugă apoi orezul fiert şi se mai lasă la foc, preţ de câteva minute, aşa cam cât să se pătrundă gusturile şi să se întrepătrundă. Se servesc împreună cu castraveţi muraţi. Să aveţi poftă!