Rețeta câștigătoare de la cititori: Lichiu săsesc

6 mai 2019 12:31   Rețete
Ultima actualizare:

Câştigătoarea noastră se numeşte Diana Bălan. Ea va primi un aparat de vidat alimente. Diana Bălan ne-a pregătit Lichiu săsesc.

Ingrediente Lichiu săsesc: 

Aluat: 550 g făină albă, 225 ml lapte călduț, 1 și 1/2 pliculeț drojdie uscată, 75 g zahăr, 2 ouă, 140 g unt topit, sare, 2 pliculețe zahăr vanilat, coajă rasă de la ½ de lămâie.

Preparare Lichiu săsesc: 

Punem prunele și stafidele (separat) la hidratat în apă călduță cu esență de rom, apoi pregătim aluatul. Topim untul și îl lăsăm să se răcorească. Într-un castron sau în bolul robotului punem drojdia, laptele călduț, untul topit, făina, zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie, amestecăm un pic și adăugăm ouăle și sarea. Frământăm până obținem un aluat nelipicios, elastic și-l lăsăm să dospească până își dublează volumul. Tăiem mărunt prunele, iar stafidele le punem la scurs. După ce a dospit aluatul, îl împărțim în 2 bucăți. Una o punem la loc la căldură, iar pe cealaltă o întindem cu sucitorul. Mutăm foaia de aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și mai lăsăm circa 15 minute să dospească, acoperind cu plastic. Încingem cuptorul la 180 de grade și pregătim crema. Punem smântâna într-un castron, adăugăm zahărul, esența de vanilie, puțină sare și amestecăm. Adăugăm ouăle și amestecăm bine.Turnăm crema peste aluat și presărăm prunele uscate. Peste fructe punem bucățele de unt rece și dăm la cuptor pentru circa 20 de minute, apoi reducem un pic temperatura și mai lăsăm aproximativ 20-25 de minute, până se rumenește frumos. Se servește atât cald, cât și rece.

Mai multe