Reţeta câştigătoare: Prăjitura Boema
Câştigătoarea noastră se numeşte Ana-Maria Dinu. Ea va primi o tavă din silicon de la Tefal.
Ingrediente blat:
5 ouă, 140 g făină, 20 g cacao, 200 g zahăr, 50 ml ulei, 1 linguriță rasă cu praf de copt; Sirop: 200 g zahăr, 300 ml apă, 1 lingură cu esență de rom; Glazură: 100 g zahăr, 100 ml apă, 100 g ciocolata neagră cu minim 50% cacao, 25 g unt, 1 linguriță esență de rom; Cremă: 250 ml frişcă lichidă îndulcită cu minim 30% grăsime, 150 g ciocolată neagră cu minim 50% cacao, o lingură esență de rom; Pentru ornat: 400 ml smântână pentru frișcă, 3-4 linguri cu zahăr pudră (opțional), o lingură cu glazură de ciocolată.
Preparam blatul astfel:
mixăm ouăle împreună cu zahărul timp de 15-20 de minute până își tripleză volumul. Adăugăm treptat făină amestecată în prealabil cu cacao și praful de copt, amestecând încet cu o lingură. La urmă adăugăm treptat uleiul amestecând ușor. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, turnăm compoziția rezultată și coacem la cuptorul preîncălzit, la foc potrivit 30-40 de minute. Facem testul cu scobitoarea. Lăsăm blatul să se răcescă complet, apoi îl mutăm pe un platou și îl însiropăm cu siropul răcit preparat astfel: caramelizăm zahărul până devine auriu, adăugăm treptat apă și mai lăsăm să clocotească 2-3 minute. Dăm siropul deoparte și adăugăm esență de rom. Blatul însiropat îl tăiem cu un cuțit bine ascuțit, în pătrate, depărtând pătrățele unele de altele astfel încât să se poată scurge glazură pe margini. Glazura o preparăm asfel: fierbem zahărul cu apă aproximativ 10-12 minute apoi dăm deoparte și adăugăm ciocolata amestecând bine cu telul. La urmă adăugăm untul și esența de rom, amestecând ușor până la omogenizare. Glazurăm imediat prăjiturile. Deasupra glazurii punem un strat generos de cremă preparată astfel: punem frișcă lichidă într-un vas pe foc și o lăsăm să se încălzească până ajunge in punctul de fierbere. O dăm deoparte și adăugăm ciocolata ruptă bucățele, apoi esență de rom. Amestecăm cu telul până se omogenizează compoziția și ciocolată e complet topită. Dăm crema la frigider pentru câteva ore până se întărește. Crema răcită o mixăm cu mixerul 2-3 minute până devine pufoasă. La urmă batem smântână pentru frișcă și o îndulcim cu zahăr pudră dacă este nevoie. Ornăm prajiturelele cu frișca bătută și cu câteva picături din glazură de ciocolată.