Rețeta câștigătoare: Prăjitură cu mere şi cremă de vanilie

5 decembrie 2016 12:30   Rețete
Ultima actualizare:

Câştigătoarea noastră se numeşte Cornea Laurenţa Daniela. Ea va primi un aparat de vidat alimente.

Ingrediente:

6 albuşuri,

2 ouă,

8 linguri ulei,

8 linguri lapte,

150 g zahăr,

250 g făină,

1 praf de copt,

coajă de lămâie;

Crema de vanilie:

500 ml lapte,

3 gălbenuşuri,

2 linguri amidon,

100 g zahăr,

1 esenţă vanilie,

100 g unt;

Crema 2:

500 g mere tăiate felii,

1 plic gelatină,

6 linguri de zahăr,

50 g unt,

200 ml compot,

scorţişoară;

Decor:

300 ml smântână,

100 g zahăr pudră;

Mod de preparare blat:

mixăm albuşurile spumă cu un praf de sare, adăugăm zahărul şi mixăm până ce se topeşte. Adăugăm gălbenuşurile, uleiul şi laptele treptat mixând bine. Adăugăm făina amestecată cu praful de copt, coaja de lămâie şi amestecăm cu o paletă. Turnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dăm la cuptorul încălzit până trece testul cu scobitoarea. Lăsăm să se răcească şi apoi tăiem blatul în două.

Crema de vanilie:

Punem laptele cu zahărul într-o cratiţă şi punem pe foc, când s-a încălzit adăugăm gălbenuşurile amestecate cu amidonul şi puţin lapte. Amestecăm până crema se îngroaşă ca o budincă. Adăugăm untul, esenţa de vanilie şi amestecăm până ce se omogenizează. Lăsăm să se răcească bine. Adăugăm gelatina hidratată şi amestecăm bine.

Crema 2:

Caramelizăm zahărul, adăugăm untul şi lăsăm pe foc până ce se topeşte. Adăugăm merele, apă, scorţişoară şi lăsăm să fiarbă până ce merele sunt moi, dar fără să se zdrobească. Lăsăm să se răcească şi adăugăm gelatina hidratată. Tava în care am copt blatul o tapetăm cu folie alimentară şi aşezăm prima foaie a blatului tăiat, apoi o însiropăm, adăugăm merele caramelizate şi deasupra crema de vanilie (să nu fie închegată complet) adăugăm a doua foie şi băgăm la rece.

Decor:

Mixăm smântâna împreună cu zahărul, adăugăm gelatina hidratată şi punem peste prăjitură, nivelăm şi bagăm la frigider, înainte de servire. Prăjitura este decorată cu zahăr caramelizat şi nucă. Poftă bună!

Mai multe