Reţeta câştigătoare: Tort festiv două creme şi Krantz - Elena Harabagiu

31 ianuarie 2016 11:08   Rețete
Ultima actualizare:

Câştigătoarea noastră se numeşte Elena Harabagiu. Ea va primi un aparat pentru vidat alimente.

Blat: 5 ouă, 140 g zahăr, 120 g făină, 30 g pudră de cacao, 1praf de copt;

Crema cu ganache de ciocolată, 250 g smântână pentru frişcă, 250 g ciocolată neagră, vişine din vişinată;

Crema cu ness şi portocale: 250 g smântână pentru frişcă, 300 g ciocolată albă, o linguriţă de ness, coajă de portocală confiată;

Sirop: 250 g zahăr tos, 300 ml apă, 5 g scorţişoară;

Glazura de ciocolată: 150 g ciocolată, 40 g unt fără sare, 150 ml smântână dulce;

Pentru krantz: 100 g zahăr, 150 g miez nucă;

Preparare blat:

Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Bateţi gălbenuşurile cu 2 treimi din cantitatea de zahăr până devine o compoziţie cremoasă şi apoi albuşurile spumă. Cerneţi făina, praful de copt şi pudra de cacao. Amestecând încet cu o lingură de lemn, adăugaţi o treime din albuşuri în gălbenuşuri. După omogenizare încorporaţi albuşurile rămase, iar la final turnaţi uşor făină cu pudra de cacao şi cu praful de cop şi amestecaţi. Amestecul se pune într-o formă de tort tapetată cu unt şi foaie pergament şi se lasă în cuptorul încins (160-170 C°) aproximativ 10-15 minute, apoi la o temperatura mai mică (150 C°), astfel încât să se poată coace bine.

Crema ganache de ciocolată:

Puneţi smântâna pe foc (nu trebuie să fiarbă), apoi adăugaţi ciocolată. Amestecaţi puţin, luaţi compoziţia de pe flacără, apoi o omogenizaţi până se topeşte ciocolata. Daţi la rece aproximativ 2 ore. După, mixati până devine o spumă aerată şi se deschide puţin la culoare. Crema de ness cu portocale: Preparaţi întâi un ganache de ciocolată albă, apoi adăugaţi o linguriţă de ness, coajă de portocală confiată şi mixaţi. Sirop: Puneţi zahărul împreună cu apa la fiert.Când se topeşte zahărul şi se schimbă uşor consistenţa luaţi de pe foc siropul. Adăugaţi scorţişoara şi lăsaţi-l să se tempereze puţin.

Glazura de ciocolată:

Puneţi smântână într-o crăticioara pe foc, până se încălzeşte. Adăugaţi ciocolata şi amestecaţi, până obţineţi un amestec omogen. Pentru a-i da luciu adăugaţi untul şi amestecaţi din nou. Krantz: Puneţi zahărul într-o cratiţă pe foc, iar când se topeşte adăugaţi nucile. Imediat ce luaţi cratiţa de pe aragaz, turnaţi nucile caramelizate pe o hârtie de copt. După ce s-au răcit le zdrobiţi cu un sucitor, sau le mărunţiţi la robot.

Asamblare:

Tăiaţi blatul în 4 foi egale. Puneţi pe un platou primul blat, însiropaţi-l şi adăugaţi jumătate din crema ganache de ciocolată neagră, amestecată în prealabil cu vişine din vişinată (fără sâmburi). Adăugaţi cel de-al doilea blat, însiropaţi-l şi întindeţi crema de ness. Presăraţi jumătate din cantitatea de krantz. Continuaţi cu al treilea blat,pe care îl însiropaţi şi îl acoperiţi cu restul de crema ganache de ciocolată neagră. Acoperiţi cu ultimul blat însiropat, peste care întindeţi glazura.Tapetaţi-l cu krantz de nuci pe margini. Poftă bună !

Mai multe