Reţeta de la cititori: Căciuli de cazaci - Mihaela Vulpe
Ingrediente:Blat: 6 ouă, 12 linguri zahăr tos, 12 linguri făină, 6 linguri ulei, un plic praf de copt şi o esenţă de portocale.Crema: 1 pachet unt, 200 g zahăr pudră, 2 gălbenuşuri, 1 plic zahăr vanilat şi ½ esenţă vanilie.Glazura: 1 plic glazură de ciocolată de la Dr.Oetker.
PreparareSeparaţi ouăle. Bateţi albuşurile cu 12 linguri zahăr, apoi adăugaţi gălbenuşurile, cele 12 linguri de făină cu praful de copt şi cele 6 linguri de ulei. Am pus în tava de aragaz, tapetată cu hârtie de copt. În 30 minute a fost gata şi l-am lăsat să se răcească. Până s-a răcit blatul, am făcut crema: am bătut untul cu 200 g pudră şi cu două gălbenuşuri. Am mai pus în cremă 1 plic zahăr vanilat, ½ esenţă vanilie, nucă tăiată mărunt cu cuţitul, un strop de scorţişoară şi frimituri din blatul rămas după decupare.Decuparea se face cu o formă de decupat rotundă, mai micuţă, sau cu un pahar îngust. Am decupat, deci, tot blatul, apoi fiecare rotiţă am tăiat-o în două pe orizontală. Am însiropat toate cercurile rezultate şi am umplut cu cremă. Însiropatul l-am făcut cu lapte (½ pahar) în care am pus ½ esenţă de rom, punând câte o jumătate de linguriţă pe fiecare cerc. Am umplut bine cu cremă şi am lipit cele două părţi. Am uns cu cremă şi pe afară, pe marginile lor, apoi le-am dat prin nucă de cocos. Am pregătit glazura, făcând-o un pic mai subţire, să curgă şi pe margini, apoi am presărat cu nucă de cocos şi steluţe colorate.