Reţete de 5 stele, bune de pus la borcan
Aperitiv picant cu dovlecei
Ai nevoie de: 4 dovlecei, 2 ardei iuţi, 50 ml ulei, 5-6 căţei usturoi, 250 ml oţet, 500 ml apă, 1 linguriţă sare, piper boabe.
Preparare: Tai capetele la dovlecei, apoi îi faci felii subţiri. Încingi uleiul în tigaie şi căleşti dovleceii, până mai scade zeama lăsată, apoi adaugi usturoiul tocat şi ardeii tăiaţi bucăţi, de la care ai îndepărtat seminţele. Dai deoparte şi laşi la răcorit. Combini apa cu oţetul, sarea şi piperul, aşezi pe foc şi ţii să dea un clocot, apoi laşi la răcit. Pui dovleceii în borcane sterilizate, torni oţetul, laşi 10 minute să tragă lichidul, apoi completezi dacă mai este nevoie. Înfiletezi borcanele şi le dai la rece.
Durată: 1 ora
Dificultate: medie
Biluţe de iaurt marinate
Ai nevoie de: 1 kg iaurt grecesc, sare grunjoasă, cimbru proaspăt, ardei iuţi, după gust, piper boabe, după gust, ulei de floarea-soarelui.
Preparare: Amesteci iaurtul cu sare, după gust, apoi îl răstorni pe o bucată de tifon pe care o aşezi peste un strat de mălai. Amesteci din când în când, până se scurge excesul de zer. Combini iaurtul cu cimbru tocat, după gust şi formezi biluţe, cu mâna umedă. Pui un strat de ardei iuţi tocaţi în borcane, apoi biluţele, piper boabe, ardei iuţi întregi şi crenguţe de cimbru. Torni ulei cât să umpli borcanele, apoi le înfiletezi şi le dai la rece.
Durată: 1 ora
Dificultate: medie
Salată de varză
Ai nevoie de: 3 kg varză, ½ l apă, ½ l oţet, 1 lingură sare, 1 linguriţă chimen.
Preparare: Toci varza fideluţă şi o freci cu sarea până când se înmoaie, apoi o amesteci cu chimenul. Combini oţetul cu apa şi dai un clocot. Pui varza în borcane sterilizate, o presezi, apoi torni lichidul. Înfiletezi, pui borcanele în pături până se răcoresc, apoi dai salata la rece.
Durată: 1 ora
Dificultate: medie
Aperitiv pentru iarnă
Ai nevoie de: 1,5 kg crenvurşti, 0,5 kg ceapă roşie, 4-5 ardei iuţi, 400 ml oţet, 600 ml apă, 1 linguriţă sare, 3 linguri zahăr, 1 lingură ulei, 3 frunze dafin, 5 boabe ienibahar, piper boabe.
Preparare: Tai ceapa solzişori, feliezi crenvurştii şi toci ardeii iuţi, fără seminţe. Combini apa cu oţetul, sarea, zahărul, uleiul, foile de dafin, ienibaharul şi piper boabe, după gust. Pui pe foc şi laşi să dea un clocot, apoi dai deoparte. Aşezi un strat de ceapă în borcane, crenvurşti, bucăţi de ardei iute şi repeţi, ultimul strat să fie de ceapă. Torni saramura rece, înfiletezi şi ţii borcanele într-un loc răcoros.
Durată: 1 ora
Dificultate: medie