Reţete de la cititori: Amandina - Anamaria Bădia
Ingrediente: Blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr, 2 linguri ulei, 1 lingură apă, 6 linguri făină, 2 linguri cacao, 1 praf de copt.
Crema: 300 g ciocolată amăruie, 300 ml frişcă lichidă.
Sirop: 200 ml apă, 5 linguri zahăr, esenţă rom (eu am pus o lingură cognac că nu am avut esenţă de rom).
Fondant: 300 g zahăr, 150 ml apă, 2 linguri miere de albine, 2 linguri cacao.
Mod de preparare:
Blatul: Pentru început se prepară blatul. Separaţi ouăle apoi mixaţi gălbenuşurile cu zahărul, uleiul şi apa până se deschid la culoare şi îşi dublează volumul.Amestecaţi făina cu cacao şi praful de copt apoi încorporaţi-o în amestecul de gălbenuşuri.
Mixaţi albuşurile până devin pufoase şi lucioase apoi puneţi-le peste gălbenuşuri şi amestecaţi cu o spatulă de jos în sus.
Tapetaţi o tavă de cuptor (30X20 cm) cu hârtie de copt şi turnaţi compoziţia. Coaceţi în cuptorul preîncălzit la 180C/gaz 4 pentru 30-35 de minute sau până trece testul scobitorii.
Când blatul este gata scoateţi din cuptor, ridicaţi din formă şi puneţi deoparte. Lăsaţi să se răcească complet.
Când blatul s-a răcit, tăiaţi pe jumătate.
Sirop: Puneţi la fiert apa cu zahărul şi esenţa de rom, lăsaţi pe foc mic până se topeşte zahărul. Însiropaţi blaturile cu siropul obţinut.Crema: Puneţi ciocolata cu frişca lichidă într-o cratiţă pe foc mic. Când ciocolata s-a topit, luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească apoi mixaţi până ce crema devine pufoasă.
Puneţi crema peste o foaie de blat apoi aşezaţi a doua foaie deasupra, uşor să nu se rupă. Păstraţi puţină cremă pentru decor dacă doriţi.
Glazura: Pentru început puneţi un vas la frigider (eu am folosit un castron din sticlă) apoi într-o cratiţă puneţi apa şi turnaţi zahărul în mijloc. Lăsaţi pe foc mic până ce zahărul se topeşte şi obţineţi un sirop grosuţ (cam 12-15 minute). Picuraţi puţin din siropul obţinut într-un pahar cu apă rece şi dacă se formează mici biluţe pe fundul paharului înseamnă că este gata. Adăugaţi mierea şi luaţi de pe foc.
Turnaţi siropul în vasul rece de la frigider şi mixaţi până ce începe să se îngroaşe şi se albeşte.
După ce aţi asamblat prăjitura tăiaţi în cuburi de mărime potrivită. Puneţi glazura pe baie de aburi, adăugaţi 1-2 linguri de apă şi amestecaţi până devine fluid apoi adăugaţi cacao şi amestecaţi bine. Turnaţi câte o lingură din glazura obţinută peste fiecare prăjitură, apoi am făcut câte o avelină din crema păstrată pe fiecare amandină.