Reţete de la cititori: Amandine de casă - Alina Bogdan

28 martie 2013 7:58   Rețete
Ultima actualizare:

Mod de preparare:Pentru blat:Se separă albuşurile de gălbenuşuri.Gălbenuşurile se freacă cu uleiul la fel cum procedăm la maioneză.Albuşurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul şi apa şi se mixează până ce spuma devine lucioasă. Peste albuşuri se toarnă gălbenuşurile şi se amestecă uşor cu o spatulă de jos în sus.Se amestecă făina cu praful de copt şi cacao şi se cerne peste compoziţia de albuşuri şi gălbenuşuri.Se tapetează o tavă de 24x36 cm cu hârtie de copt şi se toarnă compoziţia de blat. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 30 de minute. Se scoate tava şi se lasă blatul să se răcească bine în tavă.Pentru sirop:Într-o crăticioară se caramelizează zahărul (atenţie să nu ardeţi zahărul; el trebuie să aibă o nuanţă uşor maronie). După ce s-a caramelizat turnaţi uşor apa încălzită în prealabil.La turnarea apei, zahărul se va strânge însă nu este nici o problemă. El se va topi uşor pe parcurs ce apa începe să fiarbă.După ce zahărul s-a topit se adaugă cele 2 pliculeţe de cappuccino şi se mai lasă la fiert 2 minute. Se ia crăticioara de pe foc şi se toarnă esenţa de rom.Pentru cremă:Într-un bol se pune untul şi se mixează până devine o cremă subţire. Se adaugă zahărul pudră şi se amestecă până ce zahărul se dizolvă complet. Se adaugă gălbenuşurile unul câte unul amestecând până se încorporează bine.La final se adaugă cacao şi romul. Se taie blatul în două. Se însiropează prima jumătate de blat, se întinde cremă, se aşează şi cea de-a doua foaie de blat şi se însiropează din nou.Se dă tava la frigider pentru 4-5 ore.

Pentru glazurî:Într-o crăticioară se topeşte untul şi ciocolata la foc mic până se obţine o cremă. Se glazurează prăjitura şi se dă la frigider pentru o oră.Pentru a obţine un aspect cât mai asemănător cu cel a amandinele de la cofetărie eu am ornat şi cu cremă caramel de la Dr. Oetker.

Mai multe