Reţete de la cititori: Amandine - Itco Nely

21 ianuarie 2013 14:16   Rețete
Ultima actualizare:

Blat: se separă albuşurile de gălbenuşuri, albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, adăugaţi apoi zahărul treptat, apoi apa călduţă (ajută să facă blatul pufos), gălbenuşurile frecate cu uleiul. Toate acestea (în afară de zahăr) se amestecă uşor cu o lingură de lemn sau o spatulă de jos în sus. Când sunt toate încorporate se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi cacao treptat câte o lingură până se termină toate. Se toarnă apoi toată compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt pentru circa 30-35 minute. În timp ce se coace blatul se pregăteşte crema şi fondantul.

Crema: Untul moale (lăsat la temperatura camerei) se amestecă cu zahărul pudră până se face spumă, după care se încorporează uşor, uşor câte un gălbenuş. Apoi adăugăm cacao. Se mixează la viteaza mare până se face o cremă spumoasă, la urmă se adaugă esenţa de rom. Se dă la frigider la rece!

Siropul pentru însiropat blatul: Toate ingredientele se pun într-o crăticioară şi se dă la foc, se amestecă până se dizolvă zahărul după care se dă deoparte.

Fondant: Se pune apa cu zahărul pe foc, se ia spuma ce o formează, din când în când cu un prosop umed se şterg marginile cratiţei (asta ajută să nu se zaharisească fondantul), se fierbe cam 10-15 minute până iese proba bună (adică: se ia între două degete de pe spatulă şi trebuie să se întindă un fir de circa 2 cm fără să se rupă ...asta se numeşte proba de „fir"). După probă se adaugă mierea de albine, untul şi cacao şi amestecăm bine. Stingem focul şi răsturnăm compoziţia într-o altă cratiţă care-i foarte rece (o punem la frigider înainte să ne apucăm de prăjitură) şi începem să amestecăm energic cu o spatulă până ajunge să se facă ca o plastilină. Se dă deoparte, aveţi grijă, se întăreşte foarte repede deci trebuie lucrat cu fondantul călduţ (dacă se întăreşte între timp să aveţi o cratiţă cu apă clocotită unde să ţineţi fondantul pe baie de aburi) .

Se ia blatul, se taie în două, se însiropează primul blat, se adaugă cremă (aveţi grijă să păstraţi şi pentru acele aveline, apoi se adaugă al doilea blat, se însiropează şi se dă la rece circa 30 de minute!! Se scoate de la frigider, se taie pătrate, se adaugă cu lingura fondant (merge cam o lingură pentru fiecare amandină). Se face deasupra avelina.

Mai multe