Retete de la cititori: Cartofi gratinati / Maria Angelica Trica
Mod de preparareCartofii se spală, se introduc într-un vas cu apă şi sare şi se fierb în coajă. Se curăţă de coajă şi se taie felii. Caşcavalul se curăţă de coajă şi se rade. Într-o cratiţă se încălzeşte 100 g unt sau margarină, se adaugă făina dizolvată în lapte şi sarea şi se amestecă continuu pentru a evita formarea de cocoloaşe. Se fierbe la un foc moderat aproximativ 25-30 minute. Feliile de cartofi se amestecă cu sosul obţinut şi se adaugă jumătate din cantitatea de caşcaval, ouăle şi sarea.Se unge o forma termorezistentă cu 25 g unt sau margarină şi se tapetează cu pesmet. Se toarnă compoziţia în tavă, se nivelează la suprafaţă şi se adaugă restul de caşcaval şi unt sau margarină. Tava se introduce în cuptor, unde se lasă 15-20 de minute la o temperatură moderată, pentru gratinarea cartofilor. După gratinare se lasă puţin să se răcească şi se porţionează în pătrate sau dreptunghiuri. Se servesc presăraţi cu pătrunjel verde tocat fin.