Reţete de la cititori: Cheesecake cu afine – Alina Bantoi
Ingrediente: 250 g biscuiţi Oreo, 50 g unt, 400 g cremă de brânză, 250 g mascarpone, 300 ml frişcă lichidă, 200 g ciocolată albă, 100 g zahăr, 2 pliculeţe gelatină (praf), 400-430 g afine, 200 ml lapte, 3-4 linguri zahăr .
Preparare:Prima dată măcinăm în robot biscuiţii Oreo şi-i amestecăm cu untul topit. Întindem uniform amestecul într-o formă de tort şi dăm la rece cel puţin jumătate de oră.Amestecăm cu un mixer crema de brânză cu crema mascarpone, cu frişca bătută şi cu zahărul; topim ciocolata albă la bain marie sau la microunde (dacă o topiţi la microunde, oprim cuptorul şi amestecăm din 10 în 10 secunde).Ciocolata topită o amestecăm cu crema de brânză şi pregătim 1 plic de gelatină conform instrucţiunilor de pe plic, apoi o încorporăm în crema de brânză cu ajutorul unei spatule.Din fructe, oprim în jur de 100 g pentru decor. Restul le punem într-o tigaie, presărăm 3-4 linguri de zahăr peste ele şi le lăsăm pe foc mediu, amestecând mereu, până se înmoaie şi lasă sirop. Oprim focul. 3-4 linguri de afine plus siropul lăsat le punem la blender .Peste stratul de biscuiţi, aşezăm jumătate din crema de brânză, gemul de afine îl împrăştiem uniform pe suprafaţa cremei. Adăugăm şi restul de cremă şi o întindem cu grijă să nu o marmorăm cu afinele. Dăm cheesecake-ul la rece pentru jumătate de oră.Între timp ne ocupăm de jeleu. Piureul de afine din blender îl trecem printr-o sită cu ajutorul laptelui, presând bine cu o lingură să obţinem o cantitate cât mai mare. Pregătim al doilea pliculeţ de gelatină conform instrucţiunilor de pe plic (hidratăm gelatina în 4-5 linguri de apă rece timp de 10 minute, după care, o topim la foc mic pe aragaz având grijă să nu fiarbă) şi o adăugăm peste sucul de afine. Lăsăm la rece pentru 5 minute, apoi turnăm jeleul pe suprafaţa cheesecake-ului şi dăm din nou la rece pentru 4-5 ore, preferabil peste noapte.Decorăm cu afine.