Reţete de la cititori: Cheesecake cu brânză de vaci şi fructe de pădure – Nicoleta Pîrvuleţ
Ingrediente:Pentru crustă: 200 g pişcoturi de şampanie, 100 g unt topit, o lingură de zahăr, un vârf de cuţit de sare, 3 linguri cu cacao.
Pentru cremă: 1 kg brânză proaspătă (dulce) de vaci, 200 g zahăr, coaja rasă de la o lămâie, 100 g făină, 4 ouă, 200 ml smântână, o linguriţă esenţă de vanilie, merişoare confiate.
Pentru toping: 600 g fructe de pădure congelate, 100 g zahăr, 3 linguri de amidon alimentar, 5 linguri de apă.
Mod de preparare:
Crusta: Măcinăm pişcoturile în robotul de bucătărie, adăugăm untul topit, zahărul, sarea şi cacao şi amestecăm bine. Tapetăm o tavă rotundă cu hârtie de copt şi aşezăm crusta astfel încât să fie uniformă (am apăsat-o cu dosul unei linguri) şi să urce 2-3 cm pe marginea vasului de copt. Introducem tava la cuptorul încins pentru 10 minute până ce crusta devine crocantă.
Umplutura: Amestecăm brânza cu zahărul cu ajutorul unui mixer (la viteză medie). Adăugăm treptat zahărul, în 4 tranşe, amestecând bine după fiecare, având grijă ca zahărul să fie topit înainte de a adăuga altul. Urmează smântâna şi coaja de lămâie şi amestecăm din nou cu mixerul. Avem grijă să tragem cu spatula compoziţia de pe pereţii vasului ca să fim siguri că avem o cremă omogenă şi fină. Adăugăm ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare şi esenţa de vanilie. Urmează merişoarele confiate.
Turnăm crema de brânză peste crusta pregătită şi dăm la cuptor pentru aproximativ o oră şi jumătate. Dacă partea de sus a prăjiturii se rumeneşte, acoperim cu folie de aluminiu şi o lăsăm să se coacă în continuare. Cheesecake-ul e gata când este ferm pe margini şi mijlocul este încă moale.Îl lăsăm să se răcească complet şi apoi îl dăm la frigider peste noapte, să se aşeze.
Topping: Punem 3 linguri de apă şi zahărul într-o crăticioară anti-aderenţă şi le lăsăm la foc mic până când se topeşte zahărul şi siropul începe să fiarbă. Adăugăm fructele de pădure şi amestecăm bine. Lăsăm să fiarbă 5-6 minute şi apoi adăugăm amidonul amestecat cu 2 linguri de apă. Amestecăm din nou şi lăsăm la foc mic până se îngroaşă şi arată ca un jeleu. Lăsăm jeleul de fructe să se răcească puţin, apoi îl turnăm peste cheesecake, îl uniformizăm cu o spatulă şi dăm din nou tava la rece.