Reţete de la cititori: Cialzons cu fructe- Angelica Nistor

28 decembrie 2012 15:51   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente: Aluat: 200 g făină, 6 gălbenuşuri mari de ou, 1 ou mare, 1 1/2 linguriţă ulei de măsline, 1 linguriţă de lapte.Umplutura: 200 g smochine uscate, 100 g zahăr brun, 30 g unt, 50 ml de rom Sos: 200 g prune, 150 g zahăr brun, 50 g unt, 1 baton de scorţişoară, 1 linguriţă de scorţişoară pudră, 1 linguriţă esenţă de vanilie. Mai avem nevoie de: puţină mentă pentru decor, zeamă de sfeclă.

Aluat: 1. Punem făina pe o suprafaţă şi facem în mijloc o scobitură împingând făina din centru în lateral...ca şi un crater. Formăm scobitura cu grijă în aşa fel încât marginile să fie rezistente la ouă fără să se împrăştie în afară.

2. Punem gălbenuşurile, oul, laptele şi uleiul în craterul format.

3. Amestecăm ouăle cu degetele cu mişcări circulare şi cu mare grijă să nu treacă de marginea făinii. Este important ca făina să se încorporeze încet, treptat, nu toată deodată, altfel aluatul va deveni prea rigid.

Continuăm să amestecăm ouăle în timp ce încorporăm câte puţin din făina de pe margine.

4. Aluatul va fi lipicios şi se va lipi de degete, dar amestecăm până când începe să se îngroaşe şi se desprinde uşor de pe masa, ori până aluatul devine mai moale, dar nu lipicios.

6. Când are consistenţa precizată, îl lăsăm să se odihnească 10-15 minute. După repaus îl mai frământăm încă o tură cam de 10 minute.

7. După ce am terminat cu toate acestea, înfăşurăm aluatul într-o folie de plastic şi îl dăm la rece pentru o oră. După acest timp îl scoatem şi îl lăsăm până ajunge la temperatura camerei. Abia apoi ne putem apuca să lucrăm cu el.

Note: Pentru aluatul roz urmăm acelaşi procedeu, cu deosebirea că înlocuim apa şi uleiul, cu zeamă de sfeclă proaspăt scursă.

Dacă ouăle sunt de casă şi foarte galbene, aluatul nu va avea o culoare roz mai intensă, ci va duce către un portocaliu. Cu ouă din comerţ, care nu au gălbenuşul atât de intens, alautul va ieşi mult mai rozalui.

Cât aluatul stă la rece pregătim umplutura aşa:

1. Punem smochinele în rom şi le lăsăm să stea cam 15 minute. Le scoatem (dar romul nu îl aruncăm, ne va trebui la sos), le tăiem cubuleţe.

2. Jumătate din ele le punem la mărunţit într-un robot împreună cu restul ingredientelor şi pasta rezultată o amestecămm cu pasta rezultată cu smochinele bucăţi lăsate deoparte.

Mod de preparare:

1. Pe o suprafaţă pudrată cu făină întindem foaia galbenă cât mai subţire posibil.

2. Întindem şi foaia roz, la fel foarte subţire. Din foaia roz tăiem fâşii subţiri şi le punem pe lung pe foaia galbenă (sau invers, cum doriţi să arate "carameaua" la final). Îndreptăm bine cu merdeneaua până devine totul uniform. Cu o mandolină îndreptăm marginile, apoi tăiem pătrate cam de 10/10.

3. Punem în mijlocul fiecărui pătrat format, umplutura de smochine. Rulăm, apoi prindem de ambele capete, strângem uşor şi îi dăm forma unei bomboane sau cum doriţi, poate fi orice formă.

4. Punem pastele la fiert în apă cu puţin zahăr şi fire de mentă şi le lăsăm cam 8 minute. Cu o spumieră le scoatem şi le aşezăm pe o tavă, însă fără a le suprapune.

Le lăsăm să stea până pregătim sosul aşa:

1. Punem zahărul într-o tigaie la caramelizat şi când începe să prindă o culoare aurie adăugăm untul şi stingem cu romul de la smochine.

2. Adăugăm prunele tăiate felii, batonul de scorţişoară şi scorţişoara pudră. Potrivim focul la mic şi lăsăm să fiarbă până scade sosul şi are o consistenţă densă, mai îngroşată.

3. Când este gata îl luăm de pe foc, punem puţin sos în farfurie şi deasupra cialzone umplute cu smochine.

Decorăm cu mentă sau cine doreşte poate servi cu puţină brânză cu mucegai deasupra, este o combinaţie minunată!

Mai multe