Reţete de la cititori: Clătite cu ricotta, sos de roşii şi salată de zuchinni – Carmen Tender
Pentru 4 porţii avem nevoie de: Sos - 25 grame hribi deshidrataţi,1 ardei iute roşu, 2 căţei de usturoi, 700 grame pastă de tomate, 8 măsline negre cu sâmburi şi 1/2 legătură de busuioc.
Clătite:1 ou de găina mare, 400 grame brânză ricotta, nucşoară rasă, 1 lămâie, 40 grame parmezan, 1 lingură rasă cu făină, ulei de măsline, oţet.
Salată: 400 grame dovlecei verzi mici şi tari, 1 lingură ulei de măsline, 1 ardei roşu, 1/2 legătură mentă, 1 lămâie;
Preparare: Se pun hribii într-o oală şi se acoperă cu apă clocotită. Se sparge oul într-un castron, se adaugă brânza ricotta, se rade deasupra un pic de nucşoară, coaja de la lămâie şi parmezanul, se încorporează făina, apoi se bat împreună. Se toarnă în tigaie o lingură ulei de măsline, apoi se formează din compoziţie 8 clătite groase şi se aşează în tigaie, întorcându-se când devin aurii.
Se pune o lingură ulei de măsline în oală împreună cu ardeiul iute, mărunţit bine şi usturoiul bătut bine în presa de usturoi. Se toacă fin hribii şi se pune şi jumătate din apa în care au stat, plus pasta de roşii, se potriveşte de sare, piper şi se aduce la fierbere. Se zdrobesc şi se încorporează măslinele, după ce le sunt scoşi sâmburii. Se opresc câteva frunze de busuioc, restul se toacă şi se pun în sos.
Cu ajutorul blenderului se rade dovleacul sau chiar şi cu o răzătoare simplă de mână. După aceea se transferă într-un castron, se adaugă zeama de lămâie, ulei de măsline şi condimente. Se toacă mărunt ardeiul iute şi partea cu frunze a mentei, apoi se amestecă. Clătitele se aşează peste sos, se presară peste frunzele de busuioc, se stropesc cu oţet şi se servesc cu felii de lămâie. Poftă bună!