Reţete de la cititori: Costiţe caramelizate şi cartofi copţi – Monica Marton
Ingrediente necesare pentru 4 porţii:
- 8 cartofi de mărime medie
- 1,5 kg de costiţe
- o portocală
- un ardei iute
- 3 căţei de usturoi
- 3 linguri de miere
- 3 linguri de sos de soia
- o rămurică de rozmarin
- 2 rămurele de pătrunjel
- o rămurică de cimbru
- 6 frunze de salvie
- 10 boabe de piper roşu
- o jumătate de linguriţă de piper negru
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 linguriţe de sare
Preparare
Porţionaţi carnea în bucăţi de câte 3 sau 4 costiţe şi puneţi-le într-o tigaie cu o linguriţă de ulei de măsline încins, câte un minut pe fiecare parte, apoi le scoateţi.
Spălaţi portocala, rozmarinul, pătrunjelul, cimbrul, salvia şi ardeiul iute; curăţaţi şi spălaţi usturoiul pe care apoi îl daţi prin presă. Tocaţi ardeiul iute, rozmarinul, pătrunjelul, cimbrul şi salvia. Răzuiţi coaja de la portocală.
Într-o cană amestecaţi usturoiul presat, ardeiul tocat, mierea, sosul de soia, piperul roşu, şi negru, 2 linguriţe de ulei de măsline, o linguriţă de sare, pătrunjelul, cimbrul, salvia şi coaja de portocală. Cu această compoziţie ungeţi costiţele şi le puneţi la cuptor, într-un vas termorezistent, pentru 60 de minute, la 230 de grade.
Spălaţi cartofii în coajă, presăraţi peste ei rozmarinul tocat şi sarea şi îi puneţi la cuptor într-un vas de yena acoperit, pentru 40 de minute la 200 de grade. Când sunt copţi, îi scoateţi, îi lăsaţi să se răcească, apoi îi decojiţi şi îi aşezaţi lângă costiţe, pe farfurie. Asezonaţi cu pătrunjel şi stoarceţi zeama de la portocală peste ele. Poftă bună!