Reţete de la cititori: Cozonac cu cremă de nucă-Clementina Cojan

18 decembrie 2012 14:45   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente: Pentru aluat: 100 g unt, 2 ouă, un cub drojdie proaspătă, 100 g zahăr, 200 ml lapte, 600 g făină 000, un praf de sare.

Pentru umplutura: 600 g nucă măcinată, 4 linguri cacao, 3 linguri de lapte praf, 5 linguri zahăr.

Mod de preparare:

Într-un bol se amestecă bine drojdia cu ouăle şi praful de sare, până se obţine o pastă omogenă. Se adaugă laptele, untul şi se omogenizează totul. Se toarnă făina şi se frământă un aluat elastic.

Se acoperă vasul cu un şervet şi se lasă la crescut o oră, până îşi dublează volumul. Între timp se pregăteşte umplutura. Peste nuca măcinată se adaugă cacao, zahărul, laptele praf şi se amestecă totul bine. Se adaugă 100 ml apă călduţă şi se omogenizează totul, până se obţine o pastă de consistenţa unei creme.

Când aluatul a crescut, se împarte în două părţi egale. Fiecare parte se împarte din nou în două părţi egale. Din fiecare bilă se întinde câte o foaie subţire, având grijă să fie egale între ele.Se întinde pe fiecare foaie câte un strat uniform de umplutură, apoi se fac rulouri subţiri. Se împletesc câte două rulouri, prin răsucire, obţinându-se doi cozonaci spiralaţi.

Tăvile de cozonac se ung cu puţin ulei. Se aşează cozonacii în tăvi şi se lasă să crească la cald. Apoi se ung cu ou bătut şi se introduc în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit. Când sunt rumeniţi frumos, se scot din cuptor, se lasă să se răcorească, apoi se scot din tăvi, se acoperă cu un şervet şi se lasă să se răcească bine.

Poftă bună!

Mai multe