Reţete de la cititori: Cozonac cu rahat – Amalia Sasarman

30 ianuarie 2015 11:13   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente: ALUAT:

  • - 1 kg făină
  • - 5 ouă
  • - 50 g drojdie proaspătă
  • - 200g zahăr
  • - 500ml lapte
  • - 8 lingură ulei de floarea-soarelui
  • -1 linguriţă de sare
  • - 2 pliculeţe zahăr vanilat
  • - 1 linguriţă coajă rasă de lămâie

UMPLUTURĂ:  500 g rahat tăiat cubuleţe, 1 gălbenuş pentru uns;

Mod de preparare:

Din drojdie, o lingură de zahăr, un pumn de făină şi o cană de lapte se face o maia.

Între timp, se cerne restul de făină într-un castron mare şi se face o gropită în mijloc, în care vei adaugă maiaua.

Adaugi pe rând gălbenuşurile peste care presari un praf de sare şi în final, oul întreg.

Frămânţi în continuare adăugând treptat laptele, zahărul ,vanilia ,uleiul şi coajă rasă de lămâie, până obţii un aluat elastic (cca 20 de minute).

Acoperi cu un prosop alb din bumbac şi laşi la dospit ptr cca 30 minute, la căldură;

După ce a dospit aluatul, îl răstorni pe masă şi îl împărţi în două, manevrandu-l cât mai puţin.

Întinzi aluatul cu sucitorul uns cu puţin ulei, în foaie subţire (de un deget), în formă de cerc. Aşezi o foaie în tavă cuptorului, pe hârtie de copt.

Presari rahatul  şi apoi îl acoperi cu cealaltă foaie de aluat.

Aşezi un pahar de apă cu gură în jos ,chiar în centrul aluatului şi tăi  în opt, până lângă pahar.

Tăi apoi cele 8 fâşii în două, doar până la jumătate. Laşi paharul pe loc şi răsuceşti făşiile de aluat, ca o fundiţă.

Acoperi tavă cu prosopul şi îl mai laşi la dospit circa 15 minute.

În acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald când vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu gălbenuş.

Laşi la copt cam 60 de minute. Îl scoţi imediat din tavă şi îl  acoperi cu prosopul. Poftă bună!

Mai multe