Reţete de la cititori: Cozonac foarte uşor - Mirela Miclescu
Preparare
Nuca se toacă grosier, se amestecă cu cacao şi zahăr (circa 150 g ) şi apoi cu stafidele. Umplutura este uscată.Făina ce cerne într-un vas. Se presară drojdia peste făină. Laptele se pune pe foc împreună cu zahărul şi se înfierbântă bine, apoi se adaugă esenţa şi coaja de lămâie .Fierbinte se toarnă peste făină şi se amestecă puţin cu lingura. Apoi se adaugă ouăle bătute bine. Se frământă bine şi în cazul în care coca este lipicioasă, se mai aduagă făină, 1 mână sau 2. Apoi se toarnă câte puţin ulei şi se frământă iar coca. După ce nu se mai lipeşte de mână se acoperă şi se lasă la cald la dospit. Aluatul este destul de moale dar creşte minunat de bine şi repede.Nu mai trebuie trântit decât de 3-4 ori şi gata. Formăm cozonacii, întindem aluatul cu mâna şi punem pe o parte umplutura cu cacao şi pe cealaltă rahat tăiat bastonaşe.Lăsăm apoi iar aluatul la dospit circa 30-40 de minute şi apoi îi coacem la foc mic circa 10 minute până fac crustă, apoi la foc mai mare încă 20 minute. În funcţie de cuptor. Se încearcă cu scobitoarea.