Retete de la cititori: Eclere / Florentina Hij
Mod de preparare:Coji: Se amestecă apa cu uleiul şi se pun la fiert. Când clocoteşte se adaugă făina toată odată şi se amestecă repede. Se dă deoparte, se lasă la răcit, apoi se adaugă câte un ou, pe rând, amestecând foarte bine după fiecare, în toate direcţiile. Se pune apoi compoziţia într-un pos sau într-o pungă tăiată la un colţ şi se fac bastonaşe într-o tavă unsă cu foarte puţin ulei. Se dă tava la cuptorul bine încălzit, 25-30 de minute. Primele 20 de minute nu se deschide uşa cuptorului. Când sunt gata, cu un cuţit foarte bine ascuţit, se taie fiecare bastonaş într-o parte, pe lungime.
Crema: Se bat ouăle cu zahărul, se adaugă praful de budincă, amidonul şi laptele. Se pune la foc, amestecând mereu cu telul până se îngroaşă şi se fierbe puţin. În crema rece se încorporează câte un pic de unt bătut spumă şi se adaugă zahărul vanilat.
Glazura: Se amestecă cacao, apa şi zahărul şi se pun într-o crăticioară pe foc, amestecând mereu. Când dă să fiarbă, se adaugă untul înmuiat la temperatura camerei şi se amestecă energic. Se pune crema între cojile de eclere, iar deasupra, cu o pensulă se unge cu glazura călduţă. Se rade ciocolată pe răzătoarea cu ochiuri mari deasupra eclerelor.