Reţete de la cititori: Orez cu ciuperci şi legume la cuptor – Maria Mardale

1 aprilie 2014 8:32   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente (6-8 porţii): 1,5 kg orez fiert (500 g orez), 500 g ciuperci, 2 cepe mari, 2 morcovi, 2 ardei kapia (sau graşi), 200 grame mix de porumb fiert şi mazăre, 10 linguri de ulei, mirodenii: 1 linguriţă de sare, 1/4 linguriţă de piper, 1 legătură de pătrunjel.

Preparare

Se pune la fiert 1/2 kg de orez, sau se pune la scurs 1,5 kg de orez gata fiert.

Se taie ciupercile (nu foarte mărunt) şi se pun într-o tigaie la uscat (fără ulei!), îndepărtându-se din când în când cu o lingură zeama lăsată de acestea.

Se mărunţesc apoi ceapa şi ardeii şi se pun într-o altă tigaie la prăjit în 4 linguri de ulei. Se adaugă 1/2 lingură de sare şi 1/4 linguriţă de piper peste ciuperci când acestea sunt scăzute (uscate). Se amestecă bine şi se mai lasă 2 minute, după care se iau de pe foc.

Între timp se dau pe răzătoare morcovii şi se scurge mixul de porumb-mazăre. Când ceapa şi ardeii sunt aproape călite, se adaugă mixul de porumb-mazăre şi cealaltă jumătate de lingură de sare rămasă. Se amestecă bine şi se mai lasă 3 minute la foc mic, după care se adaugă ciupercile şi încă 4 linguri de ulei. Se amestecă totul şi se mai lasă la foc mic încă 3-4 minute.

Între timp se mărunţeşte pătrunjelul. Într-un bol mare se pun: orezul, morcovul ras, legumele călite şi pătrunjelul mărunţit. Se omogenizează totul foarte bine şi se aşează într-o tavă unsă cu 2 linguri de ulei. Se acoperă cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptor la foc mic.După 30 de minute se scoate, se îndepărtează folia de aluminiu şi se mai lasă în cuptor 20 de minute la foc potrivit (mediu), până se obţine o crustă rumenită.

Se scoate de la cuptor, se porţionează cu o spatulă de lemn şi se lasă puţin la răcit. Se consumă cald!

Mai multe