Reţete de la cititori: Pâine cu dovleac şi mac – Brânduşa Aluculesei
Ingrediente: un cub de drojdie, 1 kg făină de grâu, 2 ouă, un dovleac micuţ cel mult de 1 kg, 500 ml.iaurt, 50 ml ulei, 100 gr mac, o linguriţă mică de sare.Preparare: Se taie dovleacul felii, se curăţă de miez şi seminţe şi se pune la fiert cu apa rece, când este fiert, scurgem apa şi îl lăsăm să se răcească, apoi îl curăţăm de coajă şi îl punem într-un castron, îl sfărâmăm bine cu o furculiţă şi punem peste el 300 ml iaurt şi amestecăm foarte bine.Într-un vas punem făina de grâu şi peste făină adăugăm drojdia topită în 200 ml iaurt călduţ la temperatura camerei şi o linguriţă rasă de sare, oul, macul şi dovleacul cu iaurt şi facem un aluat suficient de tare, spre final adăugăm uleiul şi frământăm să se desprindă aluatul de pe vas, împărţim aluatul în două bucăţi şi îl punem în două tăvi unse cu ulei, lăsăm să crească cam 3/4 din tavă şi ungem pâinea cu un ou bătut, dăm tăvile la cuptorul încins la foc potrivit, când este coaptă scoatem tăvile din cuptor, punem câteva prosoape peste pâine măcar 30 minute şi apoi scoatem pâinile din tăvi şi le învelim în prosoape să se răcorească, apoi le punem în sacoşe de plastic, aşa pâinea va rămâne moale şi fragedă mult timp.