Reţete de la cititori: Pâine de casă – Irina Ciurea
Se face o maia din: 200 ml apă, 25 g drojdie;
Preparare: În apa călduţă se dizolvă drojdia şi se pune făina până se obţine un aluat de consistenţa aluatului de clătite.
După ce creşte, se adaugă o linguriţă de sare şi un litru de apă călduţă, se amestecă cu o lingură de lemn şi se pune făina treptat până se îngroaşă ca o cocă nu prea tare care trebuie framântată bine.
Când este aproape gata frământată se pun 2-3 linguri de ulei şi se mai frământă puţin.
Se acopera cu un prosop, apoi se pune o pătura groasă şi se lasă aşa până îşi dublează volumul.
După ce s-a dublat ca volum se ia şi se mai frământă încă o dată, apoi se lasă iarăşi la crescut. Între timp se arde testul.
Se aşează pe crăpător, se pun frunze de nuc sau hrean.
Se pune cu ajutorul crăpătorului în test şi se lasă până pâine este coaptă. Se unge pâinea pe deaupra cu o roşie coaptă sau cu puţin ulei. Poftă bună!