Reţete de la cititori: Plăcintă cu dovleac – Viorica Trică

25 octombrie 2014 9:09   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente aluat: 2 pahare lapte (iaurt sau apă minerală), 1 pahar ulei, 400-600 g făină,1 cubuleţ drojdie, 2 linguri zahăr tos,1/3 linguriţă sare.

Pentru umplutură:1- 1/2 kg dovleac plăcintar, 1 cană zahăr tos, 1 cană nucă măcinată, 1 lingură pulbere de scorţişoară

Pentru decor: zahăr pudră vanilat

Preparare: se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe şi se dă pe răzătoarea mare. Se pune într-o cratiţă cu un pic de ulei, la foc mic pentru 15 minute, se adaugă zahărul şi nuca măcinată, apoi se lasă să se răcească. Pentru aluat, se freacă drojdia cu 2 linguri de zahăr şi 1/2 linguriţă sare. Într-un vas se toarnă laptele, iaurtul sau apa minerală, apoi uleiul şi se amestecă până se omogenizează. Se pune peste amestec drojdia, se amestecă şi se adaugă făina, treptat şi se frământă. Aluatul se omogenizează şi se lasă la dospit 20-30 de minute. Se împarte aluatul în două părţi egale. Se întinde o foaie şi se pune într-o tavă neunsă, se toarnă umplutura, se presară scorţişoara şi se acoperă cu a doua foaie de aluat, întinsă. Se introduce plăcinta în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru 40-50 de minute. Se lasă să se răcească în tavă, se decorează cu zahăr pudră vanilat şi se taie în pătrate.

Mai multe