Reţete de la cititori: Plăcintă cu iaurt – Daniela Andrei
Ingrediente: 1 kg iaurt 30% grăsime
- 10 ouă mari
- o cană cu zahăr (sau după gust)
- 200 gr stafide aurii
- opţional: zahăr vanilat, esenţă de rom/vanilie
- un pachet cu foi de plăcintă
- margarină pentru uns tavă
- suplimentar: 1 ou şi 100 gr iaurt
Preparare: Ungem o tavă de yena cu margarină, aşezăm foile de plăcintă (cam 5 foi am folosit, unse între ele cu foarte puţină margarină), adăugăm umplutură şi stafidele, deasupra acestora întinzând alte 3-4 foi de plăcintă. Înainte de a da tavă la cuptor, omogenizăm cele 100 gr de iaurt cu oul şi cu ajutorul unei palete întindem compoziţia pe întreagă suprafaţă a foilor de plăcintă. Se coace la foc potrivit până ce se rumeneşte frumos.
Umplutura o pregătim în felul următor: amestecăm iaurtul cu ouăle, adăugăm zahărul şi esenţele, omogenizând totul.
După coacere, lăsăm plăcintă să se răcească treptat, în cuptor (cu uşa deschisa, pentru a evita coacerea excesivă). Eventual, se poate aşeza peste aceasta un prosopel curat de bucătărie.
Se serveşte rece, pudrată cu zahăr vanilat. Poftă bună!