Reţete de la cititori: Plăcintă cu prune galbene – Brânduşa Aluculesei
Ingrediente600 gr. făina de grâu,1 ou,1 cub de drojdie,150 cremă de unt,300 gr. iaurt gras,1 esenţă de rom,3 linguri de zahăr,700 gr. gem de prune galbene,
50 ml. ulei,1 vârf de cuţit de sare.Mod de preparareSe pune făină de grâu într-un vas şi peste ea adăugăm un ou, sarea şi crema de unt. Într-un castron punem iaurtul, drojdia şi zahărul şi omogenizăm bine, apoi turnăm peste făina, facem un aluat suficient de tare şi spre final adăugăm uleiul şi frământăm până se desprinde aluatul de pe vas. Lăsăm aluatul să se odihnească măcar o oră. Rupem apoi bucăţele mici de aluat şi facem foi subţiri pe care vom întinde gem, le rulăm şi le aşezăm într-o tavă rotundă începând de la mijloc, spre margine. Când am terminat de aşezat plăcinta în tavă, ungem plăcinta cu un ou bătut spumă şi presurăm mac peste ea. Dăm tava la cuptorul încins şi o lăsăm la copt circa o oră la foc potrivit. Când s-a copt plăcinta o scoatem şi o ungem cu miere de albine. Poftă bună!