Reţete de la cititori: Plăcintă cu spanac – Daniela Gorgorin

5 noiembrie 2014 11:03   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

Pentru aluat:

-         250 ml ulei

-         250 ml apă minerală

-         un vârf de linguriţă de sare

-         făină cât cuprinde

-         125 ml ulei şi câteva linguri de făină

Pentru umplutură:

-         1 kg spanac proaspăt

-         2 cepe

-         6-7 căţei de usturoi

-         30 ml ulei

-         150 g telemea

-         două ouă

-         busuioc,  sare, piper

Pentru uns plăcinta deasupra:

-         un ou

Mod de preparare:

1.     Într-un castron mare se pun cele 250 ml ulei, apă minerală şi praful de sare. Se adaugă făina şi se amestecă până se obţine o cocă moale, dar care nu curge. Se frământă bine pe planşetă până se obţine o cocă omogenă şi consistentă care apoi se lasă să se odihnească la rece într-o folie de plastic.

2.     Se amestecă bine cele 125 ml ulei cu câteva linguri de făină până se obţine un sos consistent.  

3.     Coca se împarte în două şi cu ajutorul sucitorului se întind două foi de plăcintă. Pe ele se întinde sosul de ulei şi făină, după care se rulează sub forma de melc. După câteva minute se formează foile de plăcintă care se lasă în aşteptare până se prepară umplutura.

4.     Spanacul se curăţă şi se spală foarte bine, se opăreşte şi se lasă la răcit.

5.     Se sotează ceapa tocată şi căţeii de usturoi feliaţi şi se adaugă spanacul tocat mai mare.  Se lasă 5 minute pe foc, mestecând continuu, după care se dă tigaia deoparte la răcit. Se adaugă sare, piper şi busuioc, după gust. Se bat bine cele două ouă şi se adaugă peste umplutura de spanac. Se rade telemeaua pe răzătoare, se pune peste spanac şi se amestecă bine.

6.     Intr-o tavă unsă cu unt se pune o foaie de plăcintă peste care se toarnă compoziţia de spanac. Deasupra se pune cealaltă foaie de aluat cu grijă să presăm marginile pentru a nu ieşi compoziţia în timpul coacerii. Tot acum  se bate un ou şi se unge plăcinta pe deasupra iar apoi, cu ajutorul unui cuţit se porţionează plăcinta.

7.     Tava cu plăcintă se pune în cuptorul preîncălzit, la început la foc mic 20 min apoi la foc mediu 15 min şi apoi se mai lasă 15 minute să se rumenească frumos deasupra.  

Mai multe