Retete de la cititori: Prajitura Boema / Anisoara Ursan
Preparare1. Se separă albuşurile de gălbernuşuri. Albuşurile se bat cu un praf de sare apoi cu zahărul şi cele 3 linguri de apă rece, până se întăresc.Gălbenuşurile se freacă cu uleiul apoi se încorporează în albuşuri. Se cerne făina cu cacao şi praful de copt apoi se încorporează cu grijă în amestec. Se tapetează o tavă cu hârtie pentru copt apoi se dă la copt circa 20 de minute, la foc potrivit în cuptorul preîncalzit. Blatul desprins de pe hârtie se taie în 2 părţi egale.2. Se prepară crema mixând smântâna cu zahărul şi brânzica de vaci apoi se adaugă şi gelatina hidratată în apă rece şi apoi topită la bain marin. Se fierbe apa şi zahărul pentru sirop în câteva clocote apoi se lasă să se răcească.Se monteaza prăjitura într-o formă mai mica aşezând primul blat apoi se însiropează uşor, se toarnă crema deasupra, se aşeaza şi al doilea blat, se însiropează uşor şi el, se presează uşor cu mâna şi se dă la rece 2 ore.3. Se pregăteşte şerbetul de cacao aşa: se pune într-o crăticioară cu fund dublu zahărul pudră şi mierea la topit, timp de 10 minute amestecând continuu. Se adaugă şi cacao şi apoi se opreşte focul şi încorporăm câte un pic untul amestecând energic până ce terminăm toată cantitate de unt. Se toarnă şerbetul cald peste prăjitura tăiată cuburi. Se decorează cu frişcă şi praf de cacao.Poftă bună!