Reţete de la cititori: Prăjitură cu cremă de vanilie şi dulceaţă de afine – Andreea Rădulescu
Ingrediente:Blat: 1/2 pungă pişcoturi.
Crema: 4 gălbenuşuri de ou, 4 linguri făină, 400 ml lapte, 4 plicuri zahăr vanilat, 4 linguri zahăr, 400 ml frişcă lichidă, 2 plicuri întăritor frişcă.
Sirop: 3 linguri zahăr, 1 esenţă rom, 200 ml apă.
Glazura ciocolată: 150 g ciocolată menaj, 3 linguri lapte, 1 linguriţă unt.
Alte ingrediente: 1 borcan dulceaţă afine.
Preparare cremă: Într-o cratiţă punem gălbenuşurile de ou, zahărul, făina şi zahărul vanilat. Amestecăm uşor adăugând treptat laptele rece până se omogenizează. Se pune la fiert până se îngroaşă, apoi se lasă la răcit. Spumăm frişca împreună cu întăritorul . O parte din frişcă se păstrează pentru ornat, restul se amestecă cu crema răcită.
Preparare sirop: Caramelizăm zahărul şi adăugăm apa. Lăsăm la răcit, apoi adăugăm şi esenţa de rom.Preparare glazură ciocolată: Topim ciocolata de menaj împreună cu laptele (trebuie să obţinem o compoziţie fluidă dar nu foarte curgătoare) şi untul.
Ansamblare: Pe un platou se aşează primul rând de pişcoturi şi se însiropează. Se întinde deasupra un strat de cremă, un strat de dulceaţă peste care vom aşeza următorul rând de pişcoturi pe care îl vom însiropa din nou. Se întinde un nou strat de cremă, dulceaţa şi alt rând de pişcoturi. Se însiropează şi ultimul rând. Deasupra se pune restul de frişcă, apoi glazura de ciocolată. Se lasă la frigider pentru câteva ore.