Rețete de la cititori: Prăjitură cu foi şi mere - Constantin Machidon
Ingrediente: Pentru foi (mai subţiri sau mai groase -3 foi): 9 linguri ulei, 9 linguri apă minerală (borş sau zeamă de la mere), 9 linguri de zahăr, făină cât cuprinde, 1/2 linguriţă sare, 1 linguriţă buna de bicarbonat (sau praf de copt).
Pentru umplutură: 25 mere mari, 2 -3 linguri scorţişoară măcinată, 1 lingura ulei (pentru călit merele), 10-13 linguri zahăr (mai dulce -15-20 linguri), 1/3 linguriţă sare, 2 linguriţe margarină (eu am pus Rama), hârtie pentru copt (3 bucăţi).Mod de preparare:
1. Foile de plăcintă: Se pun toate ingrediente menţionate mai sus: uleiul, apa (borş sau zeama la mere) într-o cratiţă şi se fierb până ce dau în clocot, amestecând în compoziţie pentru a se dizolva conţinutul.
2. După ce a dat în clocot se opreşte sursa de foc, se lasă puţin la răcit, cât să se poată băga mâna pentru frământat. Se adaugă sarea, bicarbonatul (stins cu oţet sau borş) sau praf de copt 1 pliculeţ, se adaugă făina şi se frământă până obţinem un aluat nelipicios.
3. Din aluatul obţinut se fac 3 foi foarte subţiri. Dacă se doreşte ca foile să fie mai groase - cum am făcut eu - , triplăm ingredientele 9x3=27 (linguri din fiecare ingredient).
4. Foile se coc pe fundul unei tăvi (a mea 21/28) se unge fundul tăvii cu ulei se pune foaie de copt şi se întinde aluatul cu sucitorul. Se dă la cuptor pentru 20-30 minute la 170 grade. La fel vom proceda şi cu celelalte 2 foi.
5. Se vor lăsa să se răcească. Între timp pregătim umplutura din mere rase.
6. Umplutura de mere: Merele se spală, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mare, se scurg de zeamă (nu de tot). Oprim zeamă pentru pregătirea foilor.
7. Într-o cratiţă se pune 1 lingură de ulei pentru a nu se lipi merele rase. Merele se amestecă cu zahărul, scorţişoara, margarina, sarea şi se lasă la călit cam 15-18 minute la foc potrivit.
8. Se lasă la răcit. Umplutura de mere se împarte în două. Pe prima foaie se întinde jumătate din umplutura de mere pe toată suprafaţa foii, apoi punem a doua foaie peste, întindem şi cealaltă jumătate de umplutură şi la final ultima foaie. Se înfoliază şi se lasă până a doua zi.
9. Sfat: Merele se lasă mai cu zeamă, ca să se frăgezească mai bine foile.