Reţete de la cititori: Prăjitură cu morcovi şi parfum cu scorţişoară – Alina Bantoi

24 februarie 2014 16:06   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente: 4 ouă, 300 g făină, 260 g zahăr, 10 g scorţişoară, 50 ml ulei, 30 g cacao, 3 morcovi, sucul de la 2 portocale, 1 plic praf de copt, 500 g mascarpone, 200 ml frişcă lichidă, esenţă de vanilie – 1 lingură, jumătate pliculeţ gelatină granule (1 linguriţă), 1 lingura cacao şi fulgi de migdale sau bomboane pentru decor.

Curăţăm morcovii, îi dăm pe răzătoarea mică. Amestecăm morcovul răzuit cu sucul unei portocale şi cu 200 g zahăr. Mixăm ouăle împreună cu scorţişoară şi uleiul. Amestecăm uşor cu morcovul. Cernem deasupra făina, praful de copt şi cacaua. Omogenizăm aluatul.

Ungem cu ulei şi presărăm cu făina o formă rotundă de tort cu diametrul de 24 cm şi inel detaşabil. Turnăm compoziţia şi coacem în cuptorul preîncălzit, la foc moderat, timp de 40 de minute.

Pentru cremă: Batem frişca. Brânza mascarpone o batem împreună cu zahărul rămas şi esenţa de vanilie. Gelatina o hidratăm în 50 ml apă rece timp de 10 minute, după care o topim la foc foate mic, dar fără să ajungă la punctul de fierbere. Omogenizam frişca cu mascarpone şi gelatina topită.

Montare: Când blatul s-a răcit, îl tăiem în două foi pe orizontală şi însiropăm fiecare foaie cu sucul de portocală rămas. Dacă dorim să fie mai însiropat, putem să mai adăugăm suc de la încă o portocală.

Montam înapoi inelul de tort, aşezăm prima foaie de blat în formă, întindem crema de mascarpone, suprapunem a doua foaie.

Dăm prăjitura la rece pentru 3-4 ore, cel mai bine peste noapte. În momentul servirii, pudrăm cu cacao şi decorăm cu fulgi de migdale sau bomboane, cum se pricepe fiecare.

Mai multe