Reţete de la cititori: Prăjitură cu nuci şi castane – Anişoara Ursan

23 decembrie 2013 17:06   Rețete
Ultima actualizare:

Blat nuci: 200 g zahăr, 50 ml apă, 150 g miez de nucă mărunţit, un ou, 50 g margarină lichida Unirea.Crema: 200 ml frişcă lichidă, 200 g piure de castane, 3 linguriţe de pudră de roşcove, un plic de gelatină (10 g).Decor: frişcă, pudră de roşcove şi miez de nucă.Preparare1. Se prepară blatul alb, mixând albuşurile cu un praf de sare apoi cu zahărul, până se întăresc. Gălbenuşurile se mixează cu margarină lichidă apoi se încorporează în albuşurile bătute. Se încorporează şi făina şi se dă la copt în tava tapetată cu hârtie pentru copt, circa 20 minute, la foc potrivit. Se desprinde blatul de pe hârtie şi se taie în 2 jumătăţi egale.

2. Se prepară crema mixând frişca lichidă până se întăreşte apoi se amestecă cu piureul de castane în care am adăugat pudra de roşcove. Se adaugă şi gelatina hidratată în 100 ml apă rece şi apoi topită la bain marin.Se aşează în tava mai mică prima jumătate de blat, turnăm cremă, se aşează deasupra a doua jumătate de blat, se presează uşor şi se dă la rece câteva minute.

3. Se prepară blatul din nucă dând în câteva clocote apa cu zahărul până se formează un sirop gros, cafeniu apoi adăugăm şi miezul de nucă şi amestecăm bine. Dăm crăticioara de pe foc şi adăugăm oul bătut, amestecând continuu şi la fel adăugăm şi margarina lichidă Unirea, amestecăm continuu până la o omogenizare perfectă.Se scoate tava din frigider, turnăm deasupra caramelul de nuci fierbinte şi nivelăm cu o spatulă. Se dă la frigider cel puţin 2 ore. Se taie în forma dorită şi se decorează cu frişcă, praf de roşcove şi miez de nucă.

Mai multe