Reţete de la cititori: Prăjitură cu vişine – Daniela Andrei
Ingrediente Blat: o ciocolată cu lapte (de bună calitate), 50 g cacao olandeză, 150 ml lapte proaspăt, 3 ceşcuţe cu faina, 2 ceşcuţe cu zahăr tos, 4 ouă (de curte), 30 ml ulei, un pliculeţ cu praf de copt, 200 g vişine coapte (fără sâmburi), coaja rasă de lămâie şi/sau portocală, esenţe după gust: rom, vanilie, zahăr vanilat. Crema: 200 ml frişcă lichidă, 50 g unt (de calitate), o ciocolată albă aerată, 2 linguri cu cacao olandeză. Opţional: ornamente de ciocolată.
Mod de preparare
Cele 4 ouă le-am bătut spumă împreuna cu zahărul (inclusiv cel vanilat) şi cu esenţele de rom şi vanilie. Am adăugat făina cernută şi praful de copt şi am omogenizat totul.
Separat, am folosit lapte proaspăt, drept urmare l-am fiert înainte.
L-am lăsat să se răcească uşor, după care am adăugat ciocolata neagră, amestecând continuu până ce s-a topit complet.
Compoziţia astfel obţinută, am turnat-o peste ouăle bătute spumă.
Am presărat coajă de lămâie şi/sau portocală şi cacao pudră, amestecând până la încorporarea completă.
Am uns apoi vasul cooker-ului cu un cub de unt şi am turnat compoziţia.
Am adăugat vişinele (curăţate de sâmburi) şi am selectat din MENU funcţia de coacere, BAKE, la o temperatură de 150 de grade, pentru 30 de minute.
Între timp am pregătit crema:
Punem frişca lichidă într-o crăticioară, la foc potrivit, adăugăm untul şi ciocolata albă, ruptă în bucăţele mici. După topirea completă a ciocolatei, adăugăm cacao şi amestecăm continuu până la omogenizarea completă. Se păstrează la rece.
După coacerea şi răcirea completă a blatului, se adaugă crema de ciocolată şi se presară ornamentele.
Tipsuri
În cazul în care crema este prea groasă, se mai poate adăuga câte puţină frişcă până se ajunge la consistenţa dorită. Trebuie să se ţină cont însă şi de faptul că după răcire, aceasta va fi mai densă.
Ceşcuţa folosită ca măsură avea ca referinţă 100 ml lichid.